Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

V dovolenkovém ráji Čechů útočili na křesťany: 44 mrtvých, stát nasadil armádu

Autor: nka, ČTK - 
9. dubna 2017
21:35

Při výbuších v křesťanských kostelích v Egyptě dnes zemřelo nejméně 44 lidí, přes sto dalších utrpělo zranění. O násilných incidentech, k nimž došlo o Květné neděli, jíž pro křesťany začíná pašijový týden, informovala egyptská státní média. 

První exploze otřásla kostelem ve městě Tanta asi 100 kilometrů severně od metropole Káhiry v deltě Nilu. Kostel byl plný věřících a podle mluvčího ministerstva nastal výbuch přímo před oltářem. Mrtvých je nejméně 27, zraněno je skoro 80 lidí. 

Několik hodin poté došlo k výbuchu ještě v kostele v Alexandrii. Zde výbuch zabil minimálně 17 lidí, včetně tří policistů, minimálně dalších 40 lidí je zraněno. V kostele sloužil mši koptský patriarcha Tavaros II. Ten ale podle svého tajemníka odešel ještě před výbuchem. Tuto explozi měl podle egyptské televize na svědomí sebevražedný útočník.

Atentátník se podle ministerstva pokoušel dostat do kostela ještě v době patriarchovy přítomnosti. Policistům se ho ale podařilo zastavit, takže se nakonec odpálil před kostelem.

Výjimečný stav, armáda

Egyptský prezident Abdal Fattáh Sísí oznámil, že zavede v zemi na tři měsíce výjimečný stav. Nejdřív ale podle něj musí vláda podniknout příslušné právní a ústavní kroky. Sísí ohlásil také další bezpečnostní opatření, krátce předtím navíc nařídil okamžité nasazení armády. Vojáci mají pomoci policii v ochraně klíčových infrastruktur po celé zemi.

Podívjete se na záběry, které lidé natočili krátce po neštěstí:
Video  Útok na křesťany o Velikonocích: V Egyptě zabíjela bomba  - Reuters/Klára Brunclíková/Hudební banka
Video se připravuje ...

Kostel byl plný věřících, kteří se sešli k bohoslužbě. Televize CBC zveřejnila záběry z vnitřku kostela, na nichž se množství lidí kupí kolem očividně bezvládných, zakrvácených těl zakrytých papíry.

 Menšina koptských křesťanů, kteří tvoří asi deset procent egyptské populace, se ale v posledních letech opakovaně stává terčem islámských extremistů.

Jen před pár dny ve městě při výbuchu bomby zahynul policista a 15 lidí bylo zraněno. Výbušnina byla schovaná v motorce zaparkované před policejní stanicí.

Papež útok odsoudil

Papež František dnes mší pod širým nebem na Svatopetrském náměstí ve Vatikánu zahájil předvelikonoční svatý týden. Po kázání, které na místě sledovaly tisíce věřících, odsoudil dnešní výbuch v křesťanském kostele v Egyptě. Na teroristy, výrobce a přepravce zbraní pak apeloval, aby se svou činností skoncovali. Papež poukázal na utrpení ve světě. Jmenovitě na strádání těch, kdo trpí otrockou prací, rodinnými tragédiemi, nemocemi, válkami a terorismem.

K útokům se přihlásil Islámský stát

K útokům se přes svou propagandistickou agenturu Amak přihlásilo hnutí Islámský stát. Oba útoky mířily proti koptským křesťanům. Ti tvoří asi deset procent obyvatel Egypta a jejich soužití s muslimskou většinou je poměrně pokojné.

Opakovaně se ale křesťané stávají terčem islámských extremistů. V prosinci bylo při těžkém pumovém útoku na křesťanskou katedrálu v Káhiře zabito 30 lidí. I k tomuto útoku se tehdy přihlásil Islámský stát (IS), který si obvykle přisvojuje většinu islamisticky motivovaných atentátů.

Ruský prezident Vladimir Putin po útocích v Egyptě zdůraznil nutnost společného boje proti terorismu. „Teroristé se snaží nejen lidi zastrašit, ale i zasévat rozkol mezi vyznavače různých náboženství,“ napsal v listu adresovaném egyptskému prezidentovi.

Incidenty nejnověji odsoudil americký prezident Donald Trump. Na twitteru uvedl, že je z útoku vůči spojenci USA smutný a že má velkou důvěru v to, že Sísí se „se situací vhodně vypořádá“.

vaber ( 10. dubna 2017 08:35 )

mám v tom trochu zmatek, věřící by se snad měli radovat ,že si je Bůh k sobě povolal a budou žít v Nebi štastně a navěky, vždyt právě proto se muslimští sebevrahove nebojí umřít ,ti se učí ,že za ochranu své víry budou v Nebi odměněni, Mohammed prý kdysi řekl ,,bijte nevěřící,, nevěřící nebo i věřící v jiného boha, nejsou vlasně lidé ,protože jsou předem zatraceni, takže když je zabijete není to hřích. Křestané nejsou lepší než muslimove, dělali to samé, přiváděli nevěřící na správnou víru, po celém světě. Moc bych si přál aby Bůh exisoval a udělal tady na Zemi pořádek a dobré i zlé lidi po zásluze odměnil ,ale hned tady na tomto světě

djaba ( 9. dubna 2017 22:05 )

Když už tam musím jet autem takovou dálku , počítat se šikanem policistů a úřadů , tak nevím , zda je to ráj na dovolenou .Raději si V Česku , zaplatím za přepychový pokojík v tuzemsku .A budu mít český rohlík s máslem a obědu svíčkovou a k večeři labůžo od paní domácí .

19.3.1977 ( 9. dubna 2017 20:27 )

 Dovolenkovy ráj???Je u mě Chorvatsko tam když to bouchne tak tam uvidíte lítat vzduchem nohy.. sandalky ala ponožky

prycsnima ( 9. dubna 2017 16:56 )

 Dovolenkový ráj?!!!!! Slimácká země není ráj. Jedině tak pro hovada. Nepodporuji nic co má jen zdánlivě co do činění se slimákama. Už i to islámský Německo nestojí za nic. Kdysi to byl "Západ".Dnes Orient. Dneska už každý ví,že jsou to ovce co mají v úmyslu ( pod vedením bláznivé báby )se nechat dobrovolně vyvraždit. Boží mlejny asi makaj. Árijci chtěli čisou rasu,teď si jednu importujou.

gejza22 ( 9. dubna 2017 16:50 )

 Balika ...Kolik zaplatim? Tolik Kolik uznam. A kdyz na neco nemam, Tak si upru Ale cmoudy rozhodne nepodporuju. Nekupuji ani doma produkty z moslimskych zemi!

Zobrazit celou diskusi