Současnou krizi důvěry Egypt dohání kvalitními službami a extra nízkými cenami. Podle všeho na to turisté slyší. „Prodeje jsou v porovnání s loňským rokem o něco vyšší,“ říká Petr Šatný z CK Alexandria. „Zájem meziročně roste v desítkách procent,“ potvrzuje i Jan Bezděk z CK Fischer a dodává: „Ceny jsou stále zhruba o 10 – 15 % nižší, než bývaly v minulosti.“

Vzestupu Egypta podle Františka Vorla z CK BlueStyle pomohla i tamní vláda. Především díky bezpečnostním opatřením, která zavedla. „Troufám si tvrdit, že v některých ohledech udělala dokonce více než některé evropské země,“ podotýká Vorel. „Egypt láká i jedinečným poměrem ceny a kvality hotelových služeb. Již v tuto chvíli jsou některé lety v letních měsících vyprodané,“ dodává Vorel.

Nepřeberná historie je sice v Egyptě cítit na každém kroku, ale turisté si často vystačí s korálovými útesy u hotelů a výlety na moře. „Egypt je dnes hlavně plážovou destinací a zemí korálů,“ říká František Vorel. „Památky, ačkoliv jsou skutečně nádherné a bezpečnostní opatření kolem nich jsou na velmi vysoké úrovni, v posledních letech příliš nelákají,“ dodává.

Království korálů

Barevné korály a hejna tropických ryb bizarních tvarů máte často hned u hotelu. Pár kroků od lehátka nebo baru s nápoji a občerstvením. Až máte pocit, že si bližší přímořské destinace už neužijete tolik jako dřív. Jak jednou nasadíte brýle a ponoříte se do té nádhery, bude vám Středozemní moře připadat mrtvé a nudné. Že nemají dost vody, aby umývali ulice? Že musíte oželet šunku k snídani a místní sýr má k ementálu daleko? A že tu nemají Plzeň? Všechno Egypťanům odpustíte!

Egypt
Autor: CK BlueStyle

Hlubina pro odvážné

Korály v těsné blízkosti hotelu by vystačily na celý týden zábavy. Jestli ale můžete využít možnost vydat se na šnorchlovací nebo potápěčský výlet na moře, rozhodně to udělejte. Na několika místech tu můžete narazit na delfíny, obrovské mořské krávy dugongy a mořské želvy. Čím dál na moře jedete, tím se zdají být hejna pestrobarevných rybek větší a korály zachovalejší a narazit můžete i na mělce potopený vrak lodi. Nabízí se tu i potápěčské kurzy pro začátečníky, kdy se v doprovodu instruktora pohybujete jen v bezpečných hloubkách. Bohatě ale postačuje šnorchlování na hladině.

Perfektní nákupy

Slabá egyptská libra, jejíž kurz se mění každý den, všudypřítomné smlouvání a bakšiš (spropitné), který po vás vyžaduje úplně každý. To dělá z nakupování v Egyptě dobrodružnou výpravu. Když vás ale kolorit místních nákupů omrzí, zkuste obchodní domy s pevně danými cenami. Kupříkladu v síti obchoďáků Cleopatra seženete tradiční suvenýry, hračky i sportovní výbavu. Tričko z egyptské bavlny za 30 Kč, soška skaraba za 6 Kč a čtvrt kila sušeného ibišku za 16 Kč. Takové ceny by dokázali usmlouvat jen mistři.

Egypt má turistům co nabídnout.
Autor: profimedia.cz, scom

Hurghada očima redaktora: Nevolnost hrozí víc než teroristé

„Opravdu jedeš do Egypta?“ ptali se mě známí předtím, než jsem na podzim vyrazil do Hurghady. „A nebojíš se?“ dodávali jedním dechem. Někdy až otravné kontroly a bezpečnostní opatření v Egyptě mě ale nenechaly na pochybách. Konkrétně v Hurghadě navíc sídlí i armádní velitelství, a o strážce míru tu tak není nouze. Jediné, co ve mně budilo obavy, byly legendární trávicí potíže zvané Faraonova pomsta. Město totiž dováží vodu kamiony v cisternách od Nilu. A to může být v parných dnech opravdová loterie se zdravím. Řešením je používat i na opláchnutí kartáčku balenou vodu, kterou vám v rámci all-inclusive stejně neustále doplňují. A nepít ledové nápoje, které žaludku způsobí šok.

Egypt

Délka letu: 4,5 hodiny

Čas: +1 hodina

Měna: Egyptská libra (cca 1,4 Kč)

Náboženství: Muslimové 89 %, křesťané 11 %

Teplota: průměr celoročně nad 24 °C (voda nad 21 °C), nejvyšší v srpnu (37 °C vzduch, 26 °C voda)

Fotogalerie
53 fotografií