Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Za chemickým útokem v Sýrii je Asad, tvrdí Francouzi a prý mají důkaz

Video se připravuje ...
Autor: Mii - 
20. dubna 2017
16:30

Francouzské tajné služby mají jasný důkaz, že za chemickým útokem v syrském Idlíbu stojí syrská vláda v čele s prezidentem Bašárem Asadem. Tvrdí to aspoň francouzský ministr zahraničí Jean-Marc Ayrault. Asad se brání, že jde o „stoprocentní výmysly“.

„Probíhá vyšetřování… je jen otázkou dnů než zveřejníme důkazy, že za útoky stojí syrská vláda,“ řekl Jean-Marc Ayrault francouzské televizi LCP. Během útoku v provincii Idlíb zemřelo nejméně 80 lidí, z čehož výrazná část byly děti. Smrt podle expertů způsobil nervový plyn sarin, jehož výroba je od roku 1993 zakázaná. Mluví se i o použití chloru.

Syrský prezident Bašár Asad opakovaně všechna obvinění odmítl a označil je za „stoprocentní výmysly“. Tvrdí, že chemického arzenálu se jeho země vzdala na základě mezinárodní úmluvy v roce 2013 a že Spojené státy jen potřebovaly záminku pro útok na syrskou leteckou základnu. Přesto ale podle prezidenta raketový útok palebnou sílu syrské armády neohrozil.

Podle Organizace pro zákaz chemických zbraní (OPCW) stojí za útokem jednoznačně Asad. Oficiálně však viníka určit nemůže, to není v její pravomoci. Provedla tak jen analýzu a definitivně zjistila, že byl použit bojový plyn sarin. Organizace také tvrdí, že od roku 2013 Asad způsobil minimálně ještě jeden chemický útok.

Damašek společně s ruskými a íránskými spojenci tvrdí, že cílem náletů Sýrie byl sklad zbraní radikálních islamistů ze skupiny dříve známé jako Fronta An-Nusra. Ta se do bojů v Sýrii zapojila jako hlavní radikální skupina napojená na teroristickou síť Al-Káida a později se přejmenovala na Frontu dobytí Sýrie. Oběti údajně vznikly v důsledku exploze, které nálety vyvolaly.

Chemický útok v Sýrii krutě zabíjel. Pozor, následující záběry jsou drastické:

Video  Bezvládná tělíčka a pěna u pusy: Čím útočili na civilisty v Sýrii?  - Reuters/Klára Brunclíková/Hudební banka
Video se připravuje ...

Takhle USA zahájily odvetu za chemický útok:

marais ( 20. dubna 2017 20:09 )

Asád je furt pod kuratelou kvůli chemickým zbraním a opoziční radikálové zabili v Alepu přes 100 lidí a západ na to NIC ? Chem.zbraně teď někdo použil i u iráckého Mosulu a západ zase NIC!

jeeperscreepers ( 20. dubna 2017 18:21 )

Žaboužrouti v poslední agónii před vítězstvím Le Penové melou blbosti, kterým věří už jen pár zblblíků, podléhajících dnešní propagandě alá pravda a láska vítězí nad lží a nenávistí. Plesku, Plesku, to je článek hodný Rudého práva před 50. lety!

fotrpjotr ( 20. dubna 2017 16:45 )

https://www.novinky.cz/zahranicni/blizky-a-stredni-vychod/435487-americky-expert-zpochybnil-odpovedn ost-syrie-za-utok-sarinem.html

Zobrazit celou diskusi