Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Pacienti dostávali „koktejl“ smrti. Sériově vraždil anesteziolog, tvrdí policie

Autor: nka - 
30. března 2017
10:50

Před soudem ve Francii stanul anesteziolog podezřelý z úmyslné otravy minimálně sedmi pacientů. Policie ho viní z toho, že obětem během operace podal smrtící dávku draslíku a anestetika, v důsledku čehož se jim zastavilo srdce. Nejméně dva lidé zemřeli.

Pětačtyřicetiletý Frédéric Péchier je podezřelý z toho, že od roku 2008 na dvou soukromých klinikách ve městě Besancon úkladně otrávil sedm lidí.

Pacientům, kterým bylo mezi 37 a 53 lety, měl podat smrtelnou dávku draslíku a anestetika, čímž jim přivodil zástavu srdce. Fatální průběh měla otrava v případě 53letého muže, který prodělával operaci ledvin, a 51leté ženy během operace zlomeniny.

V Česku čelila podobnému nařčení zdravotní sestra Věra Marešová. Tu vyšetřovatelé podezírali ze zabití šesti pacientů draslíkem. Soud ji nakonec obvinění zprostil. Podívejte se na video:

Video  Státní zástupce: Vraždil do roku 2010  - Video - Jana Ulrichová
Video se připravuje ...

Podle webu stanice Europe 1 ale policisté mají v hledáčku už 70 podobných případů, z nichž třetina byla smrtelná. Scénář byl vždycky stejný: Pacientovi se v průběhu banální operace, která probíhala bez problémů, náhle zastavilo srdce.

Státní zástupce požadoval, aby byl muž vzat do vazby. Soud ale rozhodl, že anesteziolog zatím zůstane na svobodě na kauci ve výši 100 tisíc euro (2,7 milionu korun, pozn. red.).

Své povolání lékař, který podle BBC v odborných kruzích platí za uznávaného, nyní vykonávat nesmí. „Je to pro mě hrozné. Jsem nevinný,“ řekl novinářům. „Věřím ve spravedlnost. Doufám, že můj případ soud rychle projedná a brzy bude konec,“ dodal Péchier, který se k soudnímu slyšení dostavil v doprovodu rodiny.

agfor ( 30. března 2017 14:20 )

Ve Francii ho soudí, tady by mu plácali po rameni, jak je "skvělej".

Zobrazit celou diskusi