Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

Andělé smrti z nemocnic: Měli léčit, místo toho ale vraždili

  • Autor: ČTK,dce - 
    5. 2. 2017
    19:47

    Uplynulo 56 let od definitivního odsouzení zdravotní sestra Marie Fikáčkové k trestu smrti. Na svědomí měla minimálně dva novorozence, které zabila zvláš´t mučivou smrtí přímo v porodnici. Nebyla ovšem jedinou zdravotnickou sílou, která zneužila svou moc. Takzvaných andělů smrti bylo v historii lidstva mnohem víc.

  • 1.Marie Fikáčková

    6. října 1960 - Soud vynesl trest smrti nad zdravotní sestrou Marií Fikáčkovou, která na přelomu 50. a 60. let vraždila novorozence v sušické nemocnici. Děti zabíjela tak, že je tloukla do měkkých a citlivých míst na hlavě. Motivem jejího jednání byla nenávist k plačícím dětem. Policistům se Fikáčková přiznala k nejméně deseti vraždám, prokázány jí byly dvě a navíc dva případy ublížení na zdraví. Za tyto činy byla v dubnu 1961 popravena.

    Vražedkyně Marie Fikáčková - uplynulo 55 od její popravy. Vražedkyně Marie Fikáčková - uplynulo 55 od její popravy. | Kriminalistika.eu

  • 2.Petr Zelenka

    21. února 2008 - K doživotnímu pobytu za mřížemi byl za sérii vražd odsouzen bývalý zaměstnanec nemocnice v Havlíčkově Brodě Petr Zelenka. Podáním léku heparin připravil na oddělení ARO o život sedm pacientů, dalších deset osob se zavraždit pokusil. Podle policie měl Zelenka na svědomí ještě další tři vraždy a jeden pokus, protože už ale nemohl dostat vyšší trest, policie jej dál nestíhala.

    Heparinový vrah má na svědomí sedm lidských životů Heparinový vrah má na svědomí sedm lidských životů | Foto Blesk - Jiří Čada

  • 3.Jack Kevorkian

    13. dubna 1999 - Americký patolog Jack Kevorkian, který byl asi nejznámější osobou spojovanou s eutanazií, byl odsouzen soudem v Pontiaku v Kalifornii za zabití do vězení na deset let. Muž, přezdívaný doktor smrt, údajně pomohl asi 130 nevyléčitelně nemocným lidem dobrovolně zemřít. V roce 2007 byl ze zdravotních důvodů podmínečně propuštěn na svobodu a o čtyři roky později zemřel ve věku 83 let. Jeho životní příběh se v roce 2010 dočkal filmového zpracování. Ve snímku You Don't Know Jack (Neznáte Jacka) hlavní roli ztvárnil americký herec Al Pacino.

    Kevorkian byl přezdíván Doktor smrt Kevorkian byl přezdíván Doktor smrt | Reuters

  • 4.Harold Shipman

    31. ledna 2000 - Britský lékař Harold Shipman byl odsouzen za vraždu 15 pacientek k několikanásobnému doživotí. Shipman, který v lednu 2004 spáchal ve vězení sebevraždu, mohl podle posledních zkoumání zavraždit až 355 lidí. Sám se k činům nepřiznal a jeho motivy zůstaly neznámé.

    Jeden z největších britských sériových vrahů Harold Shipman kalkuloval i s vlastní smrtí, aby jeho manželka Primrose zbohatla. Jeden z největších britských sériových vrahů Harold Shipman kalkuloval i s vlastní smrtí, aby jeho manželka Primrose zbohatla. | reprofoto Youtube, Profimedia

  • 5.Niels Högel

    8. ledna 2015 - Německý ošetřovatel Niels Högel se před soudem přiznal k vraždě 30 pacientů, které zabil na klinice v Delmenhorstu v severním Německu v letech 2003 až 2005, v březnu byl poté odsouzen k doživotí. Soud v Oldenburgu muže odsoudil za pokus o vraždu už v roce 2008 původně na sedm a půl roku do vězení.

    Německý ošetřovatel Niels Högel se přiznal k zabití 30 pacientů Německý ošetřovatel Niels Högel se přiznal k zabití 30 pacientů | Internet

  • 6.Sestra vražedkyně

    31. března 2016 - Italská policie zadržela zdravotní sestru, která je podezřelá ze zabití 13 pacientů v nemocnici v toskánském městě Piombino. Oběti pocházely z jednotky intenzivní péče a trpěly různými onemocněními. Podle nejmenovaných zdrojů blízkých vyšetřování žena pacienty zabila tím, že jim podávala léky, které neměli užívat.

    Italská sestra zabila nevhodnými léky 13 pacientů Italská sestra zabila nevhodnými léky 13 pacientů | Internet

  • 7.Galerie

agfor ( 5. února 2017 20:10 )

Proč se článek nezmiňuje o úmyslném mrzačení a vraždění důchodců v nemocnici v Mostě ?

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání