Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Japonci vyzývají lidi k návratu do radioaktivní Fukušimy, tvrdí Greenpeace

Autor: Mii - 
22. února 2017
21:30

Japonská vláda vyzývá obyvatele oblastí přilehlých k jaderné elektrárně Fukušima, aby se vrátili do svých domovů. Mají tak udělat i přesto, že v regionu je stále vysoký stupeň radiace, který se místy podobá i úrovním z Černobylu. Tvrdí to zpráva organizace na ochranu životního prostředí Greenpeace.

Prefektura Fukušima podle Greenpeace plánuje přestat poskytovat bydlení 6000 obyvatelům města, kteří byli v reakci na jadernou nehodu z roku 2011 evakuováni do bezpečnější oblasti. Chce tak udělat už 31. března. Radiace prý není pro město překážkou.

„Relativně vysoká úroveň radiace, která je jak venku, tak v domech, je ze zdravotního hlediska značně riskantní. Pokud se sem lidé skutečně vrátí, dostanou týdně stejnou dávku radiace jako při rentgenu hrudníku. To není normální a ani akceptovatelné,“ píše energetický inženýr Ai Kashiwagi ve zprávě Greenpeace.

„Několikanásobný rentgen“

Šetření organizace ukázalo, že hodnoty radiace jsou vysoko nad stanovenými cíli vlády. Tým Greenpeace měřil radiaci venku v oblasti, i ve vnitřku domů. Z toho pak vypočítal, jaké radiaci by lidé byli ročně vystaveni. Analyzoval také vzorky půdy.

Podle Mezinárodní komise pro radiologickou ochranu (ICRP) je maximální přijatelná roční míra radiace, kterou lidé mohou získat z jiných než přírodních zdrojů, 1 milisievert (mSv). Greenpeace ale zjistila, že pokud se lidé do oblasti ve Fukušimě vrátí, získají ročně mezi 39 a 183 mSv.

„Japonská vláda vůbec neřeší ochranu zdraví lidí. Neřekla jim, jaké radiaci mohou být vystaveni nebo že několik následujících desetiletí si budu muset dávat pozor na lesy – hrozí v nich totiž rekontaminace,“ řekl radiační specialista Jan Vande Putte, aby dodal: „Chtějí vytvořit falešnou iluzi, že již šest let po nehodě se život vrací k normálu. Realita je ale taková, že normální tu nebude dlouho nic. Minimálně několik desetiletí.

Odklízení škod nezvládají ani roboti

Fukušimská jaderná katastrofa byla nejhorší jadernou katastrofou od roku 1986, kdy vybuchla elektrárna v Černobylu na Ukrajině. Způsobila ji vlna tsunami společně se zemětřesením ve východním Japonsku. Jeden z chladicích systémů reaktorů přestal pracovat, což způsobilo chybu v celém systému.

Téměř 200 tisíc lidí muselo být následně z 20kilometrové zóny kolem elektrárny evakuováno. V současné době stále probíhá odklízení škod. Komplikují to ale vysoké hladiny radiace, které způsobují, že ani roboti, kteří nejkritičtější místa elektrárny odklízejí, nevydrží fungovat déle než pár hodin.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi