Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Vědci chtějí zmutovat krávy, aby se rodily bez rohů. Kvůli bezpečí lidí

Autor: Mii - 
20. února 2017
23:10

Hospodářská zvířata mají velké rohy, s kterými každý rok zraní nebo zabijí několik desítek lidí. Telatům jsou proto často v útlém věku řezána. Vědci ale této brutální praktice chtějí zabránit, a tak genetickou modifikací stvořili krávy, které rohy nemají.

Nové krávy mají být bezpečnější jak pro farmáře a obyčejné chodce, tak pro ostatní zvířata. Američtí vědci je vytvořili tak, že z jejich DNA odstranili gen, který je za růst rohů zodpovědný. Úpravu dostalo plemeno skotu známé jako Holštýnské, jež je oblíbené zejména v Americe a Evropě pro velkou mléčnou užitkovost. Na hlavě má nyní místo rohů kadeřavou srst.

Dnes se malým telatům ve snaze snížit jejich nebezpečnost rohy řezají nebo vypalují. Pro zvíře to je nepřirozené a nepříjemné. Proti praktice proto dlouhodobě brojí ochránci práv zvířat a životního prostředí.

Jen málo plemen skotu se rodí přirozeně bez rohů. Je to například Angus. Toto plemeno se však chová převážně pro maso.

Prasata odolná chřipce i speciální slepice

Na modifikovaných kravách pracovali vědci z kalifornské univerzity. Našli gen, který v bezrohých plemenech způsobuje to, že rohy nemají, a ten vložili do plemena chovaného pro mléko. První telata, která se díky nové technice narodila, pojmenovali Spotigy a Buri. Zatím se nacházejí v karanténě, ale vědci doufají, že jednou se budou v hojném počtu nacházet na pastvinách po celém světě.

Objevují se ale i kritické názory. Mnoho lidí stále odmítá přijímat produkty z geneticky modifikovaných zvířat a další genetická manipulace podle odborníků problému nepomůže.

Podobná technika je nicméně v dnešní době používána i k tvorbě prasat, která jsou odolná prasečí chřipce, nebo slepicím, která kladou jen vajíčka ženského pohlaví.

salto ( 21. února 2017 09:12 )

Makrela je pravděpodobně taky zmutovaná, nemá sice rohy, ale pro lidi mi připadá sakra nebezpečná

Zobrazit celou diskusi