Technologické vybavení podzemních krytů v tunelech pražského metra v současnosti prochází pravidelnou údržbou. Dochází ke kontrolám tlakových uzávěrů nebo přívodů vzduchu a vody.

Veškeré technické vybavení včetně čističky vzduchu nebo klimatizace v těchto krizových prostorách však podle vedení DPP potřebuje celkovou obnovu. „Systém je funkční a pravidelně jej kontrolujeme, což ročně stojí asi 40 milionů korun, jedná se o neinvestiční dotaci od státu. Nicméně obnovu potřebuje,“ uvedl k tématu generální ředitel pražského dopravce Martin Gillar.

Chemická ochrana se vysoutěží

Samostatnou finanční kapitolou bude plánovaná výměna protichemických čidel a softwaru. Zde je předpoklad ceny kolem 60 milionů korun, částku ale ještě může snížit plánovaná veřejná zakázka.

Společně s vedením Prahy chce ředitelství DPP jednat s ministerstvem obrany o tom, že by se na zásadní obnově podzemních krytů v metru podílela armáda. Dnes v případě krizových situací řeší postup dopravní podnik, v minulosti to však byli právě vojáci.

Bezpečnostní kryty v podzemí pražského metra čeká rozsáhlá obnova.
Autor: David Malík

„Rád bych jednal o tom, zda, odkud a kolik by armáda mohla vyčlenit vojáků, nebo zda by šly využít aktivní zálohy. Zatím to jsou ale mé myšlenky, bude záležet na jednání,“ řekl k tématu Martin Gillar.

Provozovatel pražské MHD se hodlá také věnovat otázce odpadkových košů v metru. Po teroristických útocích v USA roku 2001 došlo v Praze k výměně nádob na směsný odpad, ty současné jsou odolné proti výbuchu.