Pražané se mohou už letos těšit na signál v metru. Zatím však pouze v tunelech mezi osmi stanicemi trasy C. „Operátoři zrealizují pilotní projekt a my s nimi uzavřeme dlouhodobý kontrakt na pokrytí celé sítě metra mobilním signálem,“ řekl pro Blesk.cz generální ředitel DPP Martin Gillar. Smlouva s operátory by mohla být podepsána do konce letošního března.

Video
Video se připravuje ...

Musím končit hovor, lezu do metra! Kdy bude v podzemce signál? Matěj Smlsal, Jan Jedlička

Dopravní podnik umožní operátorům umístit v tunelech takzvané vyzařovací kabely, operátoři pak podniku poskytnou data o pohybu cestujících. „Ale pouze v rozsahu operativního dopravního průzkumu. Data budou anonymní,“ dodal Gillar.

Zařízení na pokrytí signálem by měla být v tunelech instalována v noci, kdy je přerušen provoz metra. Pouze však mezi stanicemi Muzeum a Roztyly. „Nesmí to ohrozit provoz. Náš požadavek je nula nákladů. Bavili jsme se také o posunování návěstidel a podobně, ale to nepřipadá v úvahu, bezpečnost je na prvním místě,“ popisuje Gillar.

Nyní mohou lidé telefonovat pouze ve stanicích a vestibulech a na trase metra A z Dejvické do Motola. Pokrytí celé sítě metra by mohlo být podle Gillara postupně dokončeno zhruba do tří let.

Fotogalerie
11 fotografií