Úterý 30. dubna 2024
Svátek slaví Blahoslav, zítra je Svátek práce
Polojasno 23°C

Doma se cítíme bezpečně, tvrdí Češi. V Evropě se ale bojí čím dál víc

Autor: jer, ČTK - 
17. ledna 2017
17:42

Pocit bezpečí v Česku proti loňsku vzrostl. Bezpečně se zde cítí 81 procent lidí, před rokem to bylo 76 procent, zjistil průzkum Centra pro výzkum veřejného mínění (CVVM). Bezpečnostní situaci v Evropě ale víc než polovina hodnotí jako špatnou a podle čtyř z pěti dotázaných se v uplynulých pěti letech zhoršila. Výsledky prosincového průzkumu v úterý CVVM poskytlo ČTK.

Rozhodně bezpečně se v Česku loni v prosinci cítilo 17 procent lidí, spíše bezpečně téměř dvě třetiny. Pocit, že spíše nebo rozhodně nejsou v bezpečí, vyjádřilo 18 procent dotázaných.

Podobně jako pocit bezpečí v rámci celé země narůstá i v rámci místa bydliště. „U pocitu bezpečí v ČR došlo od roku 2002 k výraznému nárůstu respondentů cítících se bezpečně ze 45 procent na 81 procent v roce 2016. Pocit bezpečí v místě bydliště nemá dlouhodobě tak výrazný nárůst, ze 74 procent v roce 2002 na 86 procent v roce 2016,“ uvedli autoři průzkumu. Upozornili ale, že se víc než zdvojnásobilo na 32 procent množství lidí cítících se rozhodně bezpečně.

Pocit bezpečí se zvyšuje s rostoucí životní úrovní, zjistil průzkum. Z lidí s dobrou životní úrovní se rozhodně bezpečně cítila téměř čtvrtina, z obyvatel se špatnou životní úrovní pouze čtyři procenta. Pocit ohrožení naproti tomu vzrůstá zároveň s věkem.

„Relativně vysoký pocit bezpečí v ČR a v místě bydliště je v kontrastu s hodnocením bezpečnostní situace v Evropě,“ napsalo CVVM. Jako velmi a spíše dobrou ji vidí 14 procent účastníků průzkumu, spíše špatná je podle téměř dvou pětin a velmi špatná podle 14 procent lidí. Obecně hůře vnímají bezpečnostní situaci starší lidé a lidé s horší životní úrovní.

Pozitivně Češi nevidí ani dosavadní a budoucí vývoj bezpečnostní situace v Evropě. V posledních pěti letech se zhoršila podle 81 procent dotázaných, její zhoršení v budoucnu očekává 61 procent. „Naopak optimistický výhled bezpečnostní situace Evropy předpokládá pouze devět procent dotázaných,“ uvedli autoři průzkumu. Podle přibližně čtvrtiny lidí nenastane v příštích pěti letech v Evropě v tomto ohledu žádná změna.

Průzkumu CVVM se v první polovině loňského prosince zúčastnilo 1028 lidí ve věku od 15 let.

fotrpjotr ( 18. ledna 2017 01:22 )

Není se čemu divit,když EU sem pouští kriminální živly,kteří nemají žádné doklady.

Zobrazit celou diskusi