Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Fotbalistům hrozí demence, varují vědci. Hlavičkování jim ničí mozek

Autor: ČTK, deb - 
15. února 2017
18:09

Každou hlavičkou či vzájemným střetem hlavami se soupeři nastává postupné poškozování mozku fotbalistů, což může způsobit demenci. Přišli na to vědci, kteří zkoumali mozky 14 hráčů, z toho šesti posmrtně, vesměs specialistů hlavičkářů, kteří zemřeli na degenerativní změny v mozkové tkáni.

Experti tvrdí, že profesionální fotbalisté mohou v průběhu kariéry riskovat poškození mozku, podobně jako v minulosti boxeři či někteří hráči amerického fotbalu. Zároveň ale upozorňují, že je třeba provést další výzkumy, aby výsledky zkoumání skutečně potvrdily souvislost hlavičkování míče a následné demence.

Občasným hráčům podle jejich výzkumu nebezpečí nehrozí. „Zjistili jsme, že jde o stejný typ poškození mozku jako u bývalých boxerů a bývalých hráčů amerického fotbalu, kteří rovněž trpěli demencí. Ale je třeba upozornit, že se jedná skutečně o malý počet hráčů,“ uvedl jeden z vědců londýnského Neurologického institutu Huw Morris.

Zkoumaní fotbalisté hráli průměrně 26 let, což čítá tisíce hodin zápasů, tréninků, a tudíž i hlaviček. „Proto u rekreačních fotbalistů je to riziko skutečně minimální,“ upozornil Morris. U takových hráčů před rizikem poškození mozku naopak upřednostňuje pozitivní efekt pohybu na kardiovaskulární systém člověka.

boxer ( 15. února 2017 18:22 )

Někteří politici jsou na tom daleko hůř, i bez balónu.

Zobrazit celou diskusi