Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Babišův oblíbenec může řídit Francii. Rebel Macron má o 24 let starší ženu

Autor: simao, ČTK - 
9. února 2017
05:45

Mohl by porazit Marine Le Penovou a stát se novým prezidentem Francie. Emmanuela Macrona favorizují poslední průzkumy. Jeho jméno padalo přitom loni i v Česku, několikrát jej zmínil šéf ANO Andrej Babiš, který se s ním i sešel. Exministrovi Macronovi se však nevyhnul „nešvar“ francouzské prezidentské kampaně a hasí osobní skandál. Žije s o 24 let starší manželkou a začalo se spekulovat o jeho nemanželském vztahu. S mužem.

Prezidentskou kampaň ve Francii provázejí skandály finančního i osobního rázu. Kandidát tradiční pravice Francois Fillon se omlouval za zaměstnávání rodiny včetně své manželky Penelope, kandidátka radikální pravice Marine Le Penová zase odmítla vracet 300 tisíc eur (8,1 milionu korun) na asistenty, které prý neoprávněně čerpala v Bruselu.

Z problémů těží exministr Emmanuel Macron, černý kůň voleb a oblíbenec Andreje Babiše. I on však hasí skandál. Ten zpochybnil fungování jeho manželství s o 24 let starší ženou.

Macron ovládl průzkumy

Průzkumy přitom slibují, že volba hlavy státu ve Francii bude pořádné drama. Prezidentkou by se chtěla stát Marine Le Penová, vítězství nezávislého centristického kandidáta Macrona však nyní předpovídá i agentura Ifop.

Macron sice podle tohoto průzkumu skončí v prvním kole prezidentských voleb 23. dubna mezi desítkou kandidátů na druhém místě (21 %) právě za Le Penovou (26 %), postoupí však díky tomu do rozhodujícího duelu, který se uskuteční 7. května. Macron by pak měl ve finále prezidentské volby porazit šéfku krajní pravice Le Penovou 64 ku 36 procentům hlasů, uvádí Ifop.

Prezidentský adept je přitom oblíbencem českého vicepremiéra Andreje Babiše, který ho ještě coby ministra hospodářství, průmyslu a digitálních technologií několikrát chválil. Babiš se s Macronem sešel ve Francii před rokem, 10. února 2016. „Proč já bych nemohl vlastnit něco. Dneska je úplně jiný trend ve světě,“ říkal pak Babiš na FTV Prima loni v září a poukázal právě na tehdy ještě ministra a bohatého bývalého investičního bankéře Macrona.

Macron je dnes už bývalý několikaletý člen Socialistické strany. Od roku 2014 zastával jako nestraník v levicové vládě funkci ministra hospodářství, na kterou loni rezignoval, aby se mohl věnovat kampani pro letošní volbu prezidenta.

Zatímco fotkou s Macronem se loni pochlubil Babiš, fotkami s Marine Le Penovou to byli pro změnu Tomio Okamura a jeho spojenec z SPD Radim Fiala, ale také exprezident Václav Klaus, který s Le Penovou zašel na pivo během její návštěvy Prahy.

Marine Le Penová v Praze: Setkání s Václavem Klausem. Marine Le Penová v Praze: Setkání s Václavem Klausem. | Foto: Zbyněk Pecák, ČTK

Nemanželský vztah s mužem Macron popírá

Vítězství 39letého Emmanuela Macrona se nyní jeví jako pravděpodobnější, ovšem ani jemu se nevyhnuly spekulace o hrozícím skandálu.

Macron přitom v pondělí popřel spekulace, že má mimomanželský homosexuální vztah. Tvrzeními, že se intimně stýká se šéfem veřejnoprávní rozhlasové stanice Radio France Mathieuem Galletem, se nedávno začala intenzivněji zabývat ruská média, upozornila agentura Reuters.

Macronova mluvčí uvedla, že se nyní jedná o „jasné popření fám o jeho osobním životě“. Už v minulosti několikrát zdůrazňoval, že o tom, jak tráví čas, má jeho manželka naprostý přehled.

Macron je od roku 2007 ženatý s bývalou učitelkou francouzštiny Brigitte Trogneuxovou, která je o více než 24 let starší než on. V dubnu bude Trogneuxové už 64 let.

Poznali se na střední škole, když Macronovi bylo teprve 17. Kritici Macrona se mu nyní posmívají, že poté, co koncem loňského roku dobral tříměsíční odstupné po demisi z funkce ministra, žije s Trogneuxovou hlavně z jejího starobního důchodu.

Rebel a politický novátor Macron

Zatímco v případě Fillona se skandál potvrdil a výrazně mu dle průzkumů politické body ubral, na Macronovu kampaň patrně spekulace o jeho osobním životě dopad mít nebudou.

Také podle průzkumu agentury Opinionway by sice v prvním kole zvítězila Le Penová (26 procent) před druhým Macronem (23 procent), ve finále by si však s euroskeptičkou a odpůrkyní migrantů Macron poradil, spočítali sociologové.

Pokoří na jaře Macron skutečně Le Penovou a Fillona? Fillon se nyní kvůli aféře kolem nakládání s veřejnými financemi propadl na nepostupové třetí místo, Ifop mu do 1. kola volby hlavy státu předvídá jen 18 procent, u Opionionway si nevede lépe.

O útoku Macrona na Elysejský palác píše i web info.cz, pro který Macrona popsal analytik Asociace pro mezinárodní otázky Filip Chráska. „Macron je rebel a největší politický novátor, kterého Francie po druhé světové válce měla. Stojí mimo tradiční francouzské politické strany a pro řadu voličů dnes představuje jedinou alternativu k zajetým pořádkům,“ zmínil Chráska.

psi_mama ( 9. února 2017 08:31 )

Včera jsem nechala zrušit diskusi pod člankem o tyrani psu v Polske množirně. Debil karel_klafunda se tam ukájel sadismem,tak ho nahlašujte prosim at má jakykoli nick.Děkuji

andorea ( 9. února 2017 08:13 )

Pokud je gay, tak by to možná vysvětlovalo tu manželku. Celkově je mi ovšem jedno, zda je někdo gay nebo ne. Hodně mi vadí demonstrace typu různých duhových pochodů, ale, jak níže píše pepen, pokud to nedělá na veřejnosti, tak je to čistě jeho věc.

aIIahakbar ( 9. února 2017 07:27 )

Právě že pohoršuje, normálním lidem to podsouvají dnes a denně jako věc normální, přičemž je to abnormální úchylka, stejně jako pedofilie.

pepen ( 9. února 2017 07:14 )

Nepochopím jednu věc-když už se tak narodí-tak se s tím nedá nic dělat!!!Je rok 2017-jak dlouho to chce celý svět odsuzovat!!!Nedělá to na veřejnosti-nikoho tím nepohoršuje.Jsou daleko horší věci-,,drogy,, a zlodějina-tunelování o to se všichni starejte!!!!!

Zobrazit celou diskusi