Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Řekl Babišovi o drahých datech. A rozpoutal melu kolem toho, kolik Češi platí

Autor: Jaroslav Šimáček - 
6. února 2017
06:05

Andrej Babiš (ANO) kritizuje ministra Jana Mládka (ČSSD). Vysoké ceny dat v Česku, na které doplácí především domácnosti, měl prý řešit už dávno. Tématu se chopil i premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) s tím, že je třeba pro lidi něco udělat. Odborník Ondřej Malý sleduje politické půtky zpovzdálí. Jenže to  právě on, kdo před Babišem a dalšími návštěvníky akce Digitální Česko mluvil o tom, jak vysoké u nás ceny jsou a že se to týká velkého množství voličů.

„Dostáváme se do něčeho, čemu říkám mobilní apartheid. Když máte IČO, tak jste na tom super, ale když jste senior, rodina s dětmi, matka na mateřské nebo student, tak platíte jedny z nejvyšších cen v EU,“ upozorňoval Ondřej Malý, člen rady Českého telekomunikačního úřadu (ČTÚ), na akci Digitální Česko. V prezentaci, v níž upozorňoval, že podnikatelé a jejich zaměstnanci mají data za výhodnější ceny, než mají běžné domácnosti.

Jak se rozjela debata o cenách v Česku

Že na tom ceny dat v Česku nejsou nejlépe v porovnánách s cenami v ostatních státech Evropské unie, ukazoval Malý na datech Evropské komise a řady analytiků. A upozorňoval hosty včetně politiků, že se situace kolem cen dat v Česku týká i velkého množství voličů. „V současné době je to politický problém. Politici by si měli uvědomit, že nikdy tady nebudeme mít Estonsko bez datových služeb jako v Estonsku,“ varoval Malý na konferenci.

Proč zmínil Estonsko? Jeho vystoupení bedlivě přihlížel i vicepremiér Andrej Babiš (ANO), který předtím právě Estonsko označoval za vzor v digitální ekonomice. Přihlížel i jeden z dalších řečníků Tomáš Prouza, státní tajemník pro evropské záležitosti a jeden ze spojenců premiéra Bohuslava Sobotky (oba ČSSD).

„Klíč je, aby se toto stalo politickým tématem. Podle mého názoru je fakt, že Češi tady platí jedny z nejvyšších cen v Evropě, každý volič jednoho každého politika platí jedny z nejvyšších cen v Evropě,“ apeloval Malý. A debata o vysokých cenách dat od českých operátorů se skutečně přenesla i do politické roviny.

Babiš káral Mládka, řešení hledá i Sobotka

Andrej Babiš toto téma vytáhl v Partii na Primě. „Dáme to na koaliční radu a budeme chtít, aby sociální demokracie to řešila intenzivně. Pan Mládek to měl řešit hned po nástupu do funkce, protože to všeobecně se ví,“ vytkl ministrovi průmyslu a obchodu.

Mládek jeho kritiku odmítl. Babiš se podle něj spletl a někdo by mu měl vysvětlit, jak funguje kompetenční zákon. „Je to kompetence regulátorů, tedy Českého telekomunikačního úřadu (ČTÚ) a Úřadu na ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS). Ty by se měly postarat o nápravu, pokud trh při počtu tří podnikajících subjektů nefunguje, jak má. Kolega ministr financí Andrej Babiš by si měl ověřit, co říká kompetenční zákon,“ reagoval.

Osobně se do celé věci vložil i premiér Sobotka. A v úterý se společně s Mládkem vydá jednat s předsedou ČTÚ Jaromírem Novákem a předsedou ÚOHS Petrem Rafajem. 

„Ceny za mobilní datové služby jsou u nás bohužel jedny z nejvyšších v rámci celé Evropy. Takový stav je pro mě nepřijatelný a dlouhodobě neúnosný a chci ho řešit,“ slíbil Sobotka. ČSSD a ANO se tak v tomto případě na nutnosti pohnout s cenami shodnou. Což není i s ohledem na předvolební období nijak překvapivé. „O situaci v ČR budu jednat také se zástupci tří největších mobilních operátorů,“ dodal premiér.

Malý: Nejsme na tom nijak úžasně

Zatímco loni se toto téma příliš neřešilo, letos jej politici otevřeli ve velkém. „Ceny dat nebo vůbec ceny telekomunikačních služeb jsou úplně stejné politické téma, jako jsou politickým tématem ceny plynu, elektřiny či benzínu a nafty. Je to komodita, kterou používáme v životě prakticky každý,“ upozornil v reakci pro Blesk.cz Malý.

„Současný stav je takový, že ceny mobilních dat především pro zákazníky z řad českých domácností - to, čemu operátoři říkají nefiremní zákazníci - jsou jedny z nejvyšších v EU. To je prostě bez debat. Ukazují to všechna mezinárodní srovnání. Můžeme se lišit, jestli jsme čtvrtí nebo pátí od konce, ale rozhodně na tom nejsme nijak úžasně,“ pokračoval Malý.

Co v tomto mohou a nemohou udělat čeští politici? Malý ví, že politici nemohou nařídit operátorům, aby nabízeli neomezené tarify za 900 korun. S ohledem na platné zákony i tržní prostředí, které v Česku je. Mohou však donutit operátory, aby si více konkurovali.

Expert: Operátoři jsou na koni

Podle Malého se také musí změnit „odporná novela z roku 2014, kde je spotřebitel extrémně bit a vztah mezi spotřebitelem a poskytovatelem služby je strašlivě nerovnovážný“. 

„V roce 2014 se jednoznačně stalo to, že politici změnili legislativu k dobru operátora. Operátor se pak cítí ′na koni′, že je nesmrtelný a může si dovolit naprosto vše. To by se mělo změnit. Politická sféra si musí uvědomit, že to dopadá na jednoho každého voliče, kterého mají a že je potřeba s tím něco dělat. A že to byla chyba a je třeba to napravit,“ zmínil Malý.

Ministr Mládek se přitom chystá předložit vládě novelu zákona o elektronických komunikacích, která má výrazněji řešit postavení zákazníků při změně smluv a přemostitelnosti čísel. Sám však upozorňuje, že situace kolem cen datových služeb mobilních operátorů je jiná záležitost a kvůli tomu už zákon měnit nechce.

„Je nutné se dál bavit o tom, jak spotřebitelům usnadnit přechod mezi operátory, čímž se může rozproudit konkurence mezi nimi. V momentě, kdy operátor bude vědět, že při jakémkoli problému, když spotřebitele naštve, tak může spotřebitel operátora vyměnit ′lusknutím prstu′ a bude mít daleko větší motivaci si ho udržet. Nyní je to tak, že když se uvážete k nějakému dvouletému úvazku, tak je velice komplikované, abyste z něj zmizel,“ připojil k tomu Malý.

Odborník je rád, že se o problémech cen dat začalo mluvit. To, že na problém upozornil před Babišem či Prouzou, nebere jako zásadní. „Já jsem ani nevěděl, že tam Babiš bude. Tohle téma nespadlo z Marsu, drahá data jsou zde dlouhodobě, dodal Malý k účasti vicepremiéra na Digitálním Česku.

zimko ( 6. února 2017 11:20 )

 Jo,blíží se volby,nebýt voleb měli by politici občana u p.rdele.Sebranka,jeden za osmnáct a druhý bez dvou za dvacet.

1pravda1 ( 6. února 2017 09:30 )

Ušišlaný, neschopný, očima uhýbající Mládek, měl být dávno vyhozen, ale Sobotka ho drží, asi proto, že Mládek je stínovým ministrem financí za ČSSD No to by to dopadlo!!! Socani by rozfofrovali vše, Mládek by jen přikyvoval, rozpočet by byl ve schodku, ale toho by si nikdo nevšiml, protože přebytek měl jen Babiš a nikdo jiný Takže by se jelo při starém. ...................................................................... Socani jsou naivní, chovají se jako Paroubek, ten tak dlouho mlel o tom, že John s VV jsou nejhorší, urážel, říkal, že se s nějakou stranou, která se nedostane do sněmovny se ani bavit nebude, a najednou VV 10%! A řekli, Paroubku, ty jsi nás urážel nejvíce, s tebou nikdy, a spojili se k hrůze občanů s ODS a TOP09! Nyní se to opakuje, Babiš je výborný ministr financí, ale od ČSSD jen okopávání kotníků a nadávky stále a stále. Babiš vyhraje volby, ale s ČSSD se nespojí, proč taky, když na něho nadávají nejvíce. A tak zase ČSSD skončí v opozici jako za Paroubka, a Babiš si vybere někoho jiného, no ve vládě být mohli, ale oni raději do opozice! Kdyby náhodou což se nestane, vyhrála volby těsně ČSSD, tak ji ANO pošle k šípku, TOP 09 se do sněmovny nedostane, s komunisty nesmějí, s ODS taky ne - opoziční smlouva stačila, a tak ČSSD vládu nesestaví a je to, a rozhodovat bude Zeman....Kdo chce kam.....

lynx ( 6. února 2017 08:54 )

Mládek, to je typický socan. Před volbami se bude před voliči plazit po břiše, po volbách na ně ostentativně se..re a hrabe jen pod sebe. Lůza, která mu zajistila blahobytný život ať třeba chcípne hlady. A Sobotka, o tom bych neuměl napsat jediné slušné slovo. Ovšem stačí si vzpomenout, jak chodil s tou předkožkou na krku po té, co mu po té nevymáchané hubě fláknul spolupartajník a je mi o malinko líp.

Hunt ( 6. února 2017 08:32 )

Tak nám začal nový týden a doufám,že přes víkend chcíplo co nejvíc komunistů a proruských hajjzlů!

joudajoudovy ( 6. února 2017 07:43 )

ze by socanka marxova prisla s dalsim zlepsovacim navrhem? a to socialni davky..... vsichni budou spokojeni. rodiny rozsiri HW, operatori budou uctovat, mladek si prilepsi ke starobnimu duchodu a marxova jako zlepsovatelka bude uvedena do sine vedeckotechnicke revoluce.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa