Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Babiš se zbavil Agrofertu a peníze z politiky rozdává. Z čeho jako žije?

Autor: Jakub Veinlich - 
9. února 2017
15:00

Ministerský plat Andej Babiš (ANO) posílá od nástupu do vlády matkám samoživitelkám. Na poslanecký plat kvůli vládní funkci nemá nárok. Peníze z Agrofertu by mu už teď taky chodit na účet neměly. Z čeho tedy bude ministr financí žít? Pro Blesk.cz uvedl, že z úspor.

Andrej Babiš je poslanec, ministr a zároveň podnikatel. Zákon o platu spojený s výkonem funkce představitelů státní moci mluví jasně. Podle § 39 může mít ministr plat pouze jeden. „Členům vlády nenáleží příjmy z jiných funkcí a činností, s výjimkou správy vlastního majetku a vědecké, pedagogické, literární, publicistické a umělecké činnosti,“ stojí v normě.

Babiš tedy musel oželet plat poslance, který je od nového roku v nejholejší verzi 71 tisíc korun bez náhrad. A peníze nemá ani za vládní křeslo. Sice je pobírá, ale podle svých slov posílá pravidelně na dobročinné účely.

„Od nástupu do funkce do 31. 12. 2016, včetně prosincové výplaty, jsem poslal nadaci veškeré příjmy za funkci ministra,“ uvedl. Za téměř tři roky jsou to podle Babiše už 4 300 858 korun. „Peníze jsou určené na program nadace pro samoživitelky,“ doplnil pro Blesk.cz vicepremiér.

Do začátku února měl ministr financí o příjmy postaráno alespoň z Agrofertu, kde mu jen korunové dluhopisy firmy vynášely 90 milionů ročně. Jenže Agrofert převedl kvůli zákonu o střetu zájmů do svěřenských fondů. Tvrdí, že dočasně ztratil vliv nad řízením a neměl by tedy dostávat ani korunu.

Jakkoli teď Babiš hubne na billboardy a měl by si tak trochu odtrhnout od úst aspoň kvůli marketingu, hlady nezemře. „Mám samozřejmě úspory a příjmy z investovaných peněz,“ řekl k tomu Babiš Blesk.cz

A „zásoby“ v soukromé kase má miliardář Babiš poměrně značné. Podle žebříčku časopisu Forbes byl v loňském roce druhým nejbohatším Čechem. Jeho majetek se odhaduje – ještě se započtením Agrofertu – na asi 70 miliard korun. 

Kadel ( 9. února 2017 16:11 )

Zdenekk.Kolik jste poslal platů do nějaké sbírky na matky,nebo děti.????A sbírka je od slova sebrat t.zn. se s na začátku.

Kadel ( 9. února 2017 16:07 )

Martinmr. Víte,co to tady kecáte????? Když si nevidíte do pusy a nemáte čím myslet,tak tady neotravujte a jděte se z té opice vyspat!

martinmr ( 9. února 2017 15:36 )

 Přeji smrt všem politikům v ČR. Před volbama umí jen slibovat a když někdo vyhraje, tak ty sliby nenaplní. Ještě že to není povinost nějakou stranu volit, nevolím a nechci volit. Přeji si aby politici a jim podobná verbež z tohoto světa zmizela. Nemám slov k Babišovi a taky ostatním zprominutím grázlům. Takové místa jsou dost dobře placené pro lháře. Na obyčejný lidi nikdo nehledí. Volby nic nezměni a p.Babiše pošlete nebo spláchněte na WC. Chci válku občanskou a politiky co kradou a mažou med kolem huby zavraždit, nebo jim nakopat jejich ***e.

lisakjirka ( 9. února 2017 15:33 )

To jsou starosti,autor článku mu asi míní měsíčně posílat nějakou kulantní částku

308win ( 9. února 2017 15:25 )

Babiše nemusím ale jedno vím, kde je ústavou dané právo vlastnit po kterém mu tak hezky šlapou. Za chvíli se někdo rozhodne a řekne plebs nemá nárok na majetek a budem čučet jak vyoraný myši.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa