Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Jaderný útok Kimovy KLDR by vyvolal drtivou odvetu, varoval ministr obrany USA

Autor: ČTK, val - 
3. února 2017
07:20

Nový americký ministr obrany James Mattis varoval severokorejský režim Kim Čong-una, že případný jaderný útok proti Spojeným státům či proti jejich spojencům by vedl k „účinné a drtivé“ odvetě. Uvedl to během své návštěvy Soulu.

„Jakýkoliv útok na USA, anebo na naše spojence bude odražen. Jakékoliv použití jaderné zbraně by se střetlo s odpovědí, která by byla účinná a zdrcující,“ prohlásil šéf Pentagonu při návštěvě jihokorejského ministerstva obrany, kde měl jednat se svým protějškem Han Min-kuem.

Komunistická Severní Korea navzdory rezolucím OSN pokračuje ve vývoji a testech jaderných zbraní a raket. KLDR loni podnikla dvě jaderné zkoušky a více než dvě desítky odpalů raket. Minulý měsíc Pchjongjang ohlásil záměr brzy vyzkoušet mezikontinentální raketu.

Zahlazoval Trumpova slova

Rada bezpečnosti OSN v reakci na severokorejské jaderné a raketové testy zpřísnila sankce proti KLDR. Pchjongjang tvrdí, že zkoušky provádí za účelem sebeobrany před nepřátelskou politikou USA.

Mattis v Soulu ujišťoval jihokorejskou vládu o pokračující americké bezpečnostní podpoře poté, co prezident Donald Trump v kampani zpochybnil některé aspekty spojenectví obou zemí. Trump mimo jiné uvedl, že by se Jižní Korea a Japonsko měly více finančně podílet na americké vojenské pomoci.

V Jižní Koreji je v současné době nasazeno asi 28 tisíc amerických vojáků, v Japonsku jich je na 50 tisíc. Otázkou je mimo jiné i to, kdo ponese náklady na vybudování vyspělého amerického protiraketového štítu THAAD. Mattise při první zahraniční cestě v roli šéfa Pentagonu ještě čeká v Tokiu schůzka s japonskou ministryní obrany Tomomi Inadaovou.

James Mattis navštívil Soul. Podívejte se na fotky:

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Zobrazit celou diskusi