Pondělí 6. května 2024
Svátek slaví Radoslav, zítra Stanislav
Oblačno, bouřka 21°C

Vraždy bez soudu ano, antikoncepce zdarma ne. Filipíny čeká boj s církví

Autor: Alexandr Božilov - 
12. ledna 2017
16:15

Filipínský prezident Rodrigo Duterte tlačí na prosazení zákona, který by bezplatně zpřístupnil antikoncepci. Chce tak výrazně snížit počet neplánovaných otěhotnění. Očekává se, že proti návrhu ostře vystoupí opoziční poslanci z řad katolíků.

Filipínského prezidenta nečeká jednoduchý úkol. Zatímco v krvavé válce proti drogám se může Duterte opřít o širokou podporu veřejnosti, s prosazením bezplatné antikoncepce v zemi, kde se 80 % obyvatel hlásí k římskokatolické církvi, to bude mít složitější.

Duterteho předchůdce se o prosazení podobného zákona snažil dlouhé roky. Jenže nejvyšší soud v roce 2015 po stížnostech skupin brojících proti potratům nařídil dočasný zákaz distribuce antikoncepčních přípravků.

Filipínský prezident Rodrigo Duterte Filipínský prezident Rodrigo Duterte | ČTK, EPA, REUTERS

Zpřístupnit antikoncepci zhruba šesti milionům žen, které si ji nemohou dovolit, koresponduje s plánem vlády snížit míru chudoby v zemi. Ta v minulém roce činila 21,6 %. Do roku 2022 chce Duterteho vláda toto číslo zredukovat zhruba na polovinu.

Ředitel Úřadu pro národní ekonomický rozvoj Ernesto Pernia pro agenturu AP uvedl, že zpřístupnění antikoncepčních prostředků bude mít pozitivní dopad na ženy, děti i ekonomický rozvoj země.

Filipínská vláda chce pomocí bezplatné antikoncepce snížit míru chudoby v zemi. Filipínská vláda chce pomocí bezplatné antikoncepce snížit míru chudoby v zemi. | Profimedia

Vládní plány počítají také s lepším vzděláním ohledně sexuální problematiky. Ministerstvo školství tak už obdrželo pokyny, aby zajistilo kvalitnější sexuální výuku na školách. Filipíny jsou podle statistických údajů OSN jedinou zemí v asijsko-pacifickém regionu, kde počet těhotných teenagerů v posledních dvou dekádách neustále stoupá.

Spor kvůli kondomům

Kvůli „bezpečnému sexu“ a eliminaci nechtěného početí se dostal do sporu také Řád maltézských rytířů s Vatikánem. Jeden z členů řádu Albrecht von Boeselager totiž čelí obvinění, že toleroval rozdávání kondomů na zahraničních misiích v Asii a Africe.

Řád Maltézských rytířů Řád Maltézských rytířů | Reuters

Podobné počínání je však v rozporu s učením řádu i celé římskokatolické církve. Vedení Maltézských rytířů proto žádá Boeselagerovu rezignaci. Ten to však odmítá a tvrdí, že o distribuci kondomů nevěděl. Papež František proto nařídil prošetření celého případu. To se však rytířům vůbec nelíbí a tvrdí, že další vyšetřování ze strany Vatikánu není třeba.

Papež František a velmistr řádu Maltézských rytířů Matthew Festing Papež František a velmistr řádu Maltézských rytířů Matthew Festing | Profimedia

Řád maltézských rytířů se dlouhodobě snaží vymanit z podřízenosti vůči Vatikánu. V jistých ohledech řád dokonce funguje jako suverénní stát. Vydává například vlastní pasy a udržuje diplomatické vztahy se 106 státy světa včetně Vatikánu.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi