Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

„Vyřídím si to s nimi.“ Bratranci prezidenta Filipín šli k islamistům

Autor: Alexandr Božilov - 
5. ledna 2017
19:15

Filipínský prezident v jednom z rozhovorů prozradil, že se jeho bratranci možná angažují v teroristických organizacích propojených s ISIS. Rodrigo Duterte zároveň ale dodal, že pokud by je někde potkal tváří v tvář, hned by si to s nimi vyřídil.

Duterte se ujal prezidentského úřadu v červenci minulého roku a rozhodl se dát věci v zemi do „pořádku“. Vyhlášení války drogovým dealerům a narkomanům už stálo život přibližně šest tisíc lidí. Filipínského prezidenta však zlobí i vlastní rodina.

„Abych byl upřímný, mám bratrance na opačné straně – u Fronty islámského osvobození Morů (MILF) a Fronty národního osvobození Morů (MNLF). Slyšel jsem, že jsou spojení s ISIS,“ řekl ve středu Duterte v rozhovoru pro filipínský server Rappler.

Filipínský prezident Rodrigo Duterte Filipínský prezident Rodrigo Duterte | ČTK, EPA, REUTERS

Filipíny mají s islámskými extrémisty dlouhodobě velké problémy. Před několika dny právě islamisté vzali útokem vězení na jihu země, osvobodili 158 vězňů, včetně těch odsouzených za terorismus, a zabili jednoho strážce. V listopadu a prosinci zase Filipínami otřáslo několik explozí, které jsou připisovány ISIS.

Duterte reportérovi také prozradil, co by se stalo, kdyby své bratrance potkal osobně: „Abychom si rozuměli, oni jsou oni a já jsem já. Říkám, že když se někde osobně potkáme, tak si to s nimi vyřídím.“

Tvrdý vládce trestal už v minulosti

Ačkoliv Duterte o „vyřízení“ neuvedl nic bližšího, dá se předpokládat, že by prezidentovy bratrance nečekalo nic pěkného. Tvrdý vládce, který si s diplomatickým jazykem rozhodně hlavu neláme, má s osobním vykonáváním trestů bohaté zkušenosti. Nedávno se například přiznal, že ještě jako starosta města Davao střílel drogové dealery. Muže podezřelého z vraždy a znásilnění prý dokonce vyhodil z letící helikoptéry.

„Jestli bude někdo zkorumpovaný, vezmu ho helikoptérou do Manily a tam ho vyhodím ven,“ nechal se například slyšet Duterte v prosincovém televizním rozhovoru.

Filipínský prezident Rodrigo Duterte Filipínský prezident Rodrigo Duterte | ČTK, EPA, REUTERS

I přes svoje kontroverzní způsoby má Duterte stále značnou podporu veřejnosti. Podle prosincového průzkumu filipínské společnosti Social Weather Stations je s Dutertem spokojeno 77 % Filipínců.

Zobrazit celou diskusi