Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Výbuch v Turecku si vyžádal dva mrtvé. U soudu v Izmiru explodovalo auto

Autor: ČTK, abo - 
5. ledna 2017
15:10

Před soudní budovou v západotureckém Izmiru vybuchl ve čtvrtek odpoledne vůz naložený trhavinami. Informoval o tom místní list Hürriyet. Exploze si vyžádala přinejmenším dva mrtvé, nejméně pět dalších osob utrpělo zranění. Po výbuchu se do střetu s policí dostali tři útočníci, dva už policisté údajně zastřelili. Třetí je na útěku.

K výbuchu došlo u vchodu do budovy soudu v izmirské čtvrti Bayrakli, který je určený pro soudce a státní zástupce. Podle listu Daily Sabah pronikli útočníci do budovy soudu, odkud se ozývala střelba. Na televizních záběrech byl vidět hustý dým a plameny. Oheň se podle CNN Türk už podařilo uhasit.

Zatímco turecká média zpočátku informovala, že ke střelbě došlo až po explozi, podle guvernéra se policie s útočníky střetla již před výbuchem. „Střet vypukl poté, co naši policisté chtěli zastavit vůz na kontrolním stanovišti před soudní budovou v Bayrakli. Během tohoto střetu odpálili teroristé bombu ve voze, zatímco se snažili utéct,“ uvedl Ayyildiz.

Muži podle něj byli ozbrojení kalašnikovy a granáty. Dosavadní důkazy naznačují, že šlo o členy zakázané Strany kurdských pracujících (PKK), uvedl Ayyildiz.

Oběti útoku jsou přinejmenším dvě, jednou je policista, druhou zaměstnanec soudu. Oba podle agentury AFP zahynuli při explozi. Zranění podle izmirského guvernéra utrpělo pět lidí, několik z nich je v kritickém stavu. Starosta Karadag hovořil o nejméně deseti mrtvých.

Turecké úřady na případ uvalily informační embargo.

Izmir je po Istanbulu a Ankaře třetím největším tureckým městem. Velké teroristické útoky se městu na rozdíl od obou větších metropolí zatím vyhýbaly.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi