Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Hrdinou v Berlíně asi nebyl Polák. Masakr utnuly automatické brzdy

Autor: jer, ČTK - 
29. prosince 2016
16:55

Podle německých úřadů dalším následkům útoku v Berlíně zabránil systém automatického brždění kamionu. Ten údajně nákladní vůz Scania zastavil ve chvíli, kdy zaznamenal náraz. Původně oslavovaný polský řidič Lukasz Urban na vývoj situace pravděpodobně vliv neměl, v době útoku už nebyl při vědomí, informovala německá média.

Terorista Anis Amri jel s nákladním vozem vánočním trhem přibližně 70 až 80 metrů. Při jeho útoku zemřelo 12 lidí a dalších 55 bylo zraněno. Polský řidič podle výsledků pitvy už v době útoku nebyl schopen s Amrim bojovat. K záchraně dalších návštěvníků trhu zřejmě přispěl systém automatického brždění, který kamion po jednom z nárazů zastavil.

Mluvčí výrobce vozu Scania pro CNN potvrdil, že použitý nákladní vůz Scania R450 byl v souladu s předpisy EU vybaven systémem automatického brždění. Jeho instalaci do každého trucku určitých rozměrů Evropská unie vyžaduje od roku 2012. V každém nákladním voze by se zároveň měla nacházet záznamová zařízení podobná černým skříňkám v letadlech. Ta zaznamenávají trasu, rychlost i aktivitu řidiče. Mluvčí Scania Hans-Ake Danielsson potvrdil, že výrobce poskytl policii veškeré informace.

Další Tunisan je na svobodě

Na Tunisana, jehož jméno úřady nezveřejnily, se státní zastupitelství rozhodlo neuvalit vazbu, takže byl propuštěn na svobodu. Policie jej zadržela ve středu v Berlíně, kde žil. Úřady také prohledaly jeho byt a obchodní prostory ve čtvrti Tempelhof na jihu města.

Na stopu Tunisanovi přišli vyšetřovatelé zřejmě po analýze Amriho komunikace. Jeho mobil předtím nalezli v kamionu, jenž byl použit při útoku na vánoční trh. Podle časopisu Focus Amri deset minut před berlínským atentátem rozeslal několik zpráv a fotografií islamistům v Berlíně a Porúří. Zadržený Tunisan byl údajně jedním z adresátů.

Po dalších možných Amriho komplicích pátrá policie i v dalších evropských zemích, zejména v Itálii, kde Amri pobýval a kam utekl po masakru v Berlíně. Italský premiér Paolo Gentiloni dnes podle agentury APA prohlásil na tiskové konferenci, že Amri neměl v Itálii významnou síť kontaktů a případných pomocníků.

Vše o vánočním teroru v Berlíně čtěte zde

1946 ( 30. prosince 2016 18:28 )

Tak zadrželi Tunisana, kterému vrah volal a pak ho pustili? Tsss, takže opět se dá očekávat nějaký útok. Zavřela bych je všechny. 

mirkazam ( 29. prosince 2016 18:50 )

Proboha,co se tady řeší,jestli byl polák hrdina nebo ne.Zkrátka brzdy-nebrzdy,on byl zastřelený.No ono to asi v honbě za senzací nestačí.Možná se měl probrat, vyskočit,a za brzdit...

Zobrazit celou diskusi