Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Pořádně zdraží jídlo v obchodech, varují britší potravináři kvůli brexitu

Autor: Mii - 
9. prosince 2016
14:55

Jedním z důsledků rozhodnutí Británie opustit Evropskou unii bude výrazný růst cen potravin. Nabídka v supermarketech také nebude tak pestrá, jako bývala. Stane se tak, pokud v Británii přestanou působit evropští pracovníci. V pátečním varovném dopise to uvedlo třicet britských potravinářských asociací.

Asociace v dopise uvádí, že evropští pracovníci hrají důležitou roli v britském potravinářském řetězci, a že někteří již kvůli brexitu začínají odcházet. Je proto třeba, aby jim vláda nabídla jednoznačné ujištění, že mohou zůstat.

Kabinet premiérky Theresy Mayové na to odpověděl, že situaci řeší, varování si berou k srdci a o dalším kroku budou brzy informovat.

V Británii jsou v potravinářském průmyslu zaměstnány téměř čtyři miliony lidí. Z toho skoro třetina pochází ze zemí Evropské unie.

„Pracovníci z EU, kteří nyní částečně z Británie odchází, mají velký podíl na produkci dostupného jídla a pití,“ stojí v dopise, který pokračuje: „Vláda by měla dát jasně najevo, že zde mohou zůstat. Je třeba si uvědomit, že tito pracovníci jsou velmi flexibilní a nabízejí cenné zkušenosti.“

Asociace také varovaly, že potravinové rezervy Británie jsou kvůli této situaci v ohrožení. Není podle nich navíc správné, že potravinářský průmysl nedostává tolik pozornosti jako finanční nebo automobilový sektor, přitom „pohoda“ národa záleží na něm.

„Řešení nebude jednoduché“

Problém vidí i ředitelka britské pobočky Nestlé Fiona Kendricková. „V Británii prostě všechny schopnosti a tolik pracovníků nemáme,“ uvedla pro televizi BBC. Společnosti tak nemají jinou možnost, než hledat pracovníky mimo Británii.

Nejde jen o produkci potravin pro domácí trh. Export potravin a nápojů, který má hodnotu 18 miliard liber (zhruba 576 miliard korun), by nedostatkem také trpěl. Největší hodnotu má ve vývozu skotská whiskey, čokoláda, pivo a losos.

„Británie potřebuje férovou imigrační politiku a tu vláda chystá,“ řekl tiskový mluvčí britské vlády pro televizi BBC, aby dodal: „Chceme, aby migrace klesla na nižší, udržitelné hodnoty. Ale chápeme, že je to komplexní problém, který nelze jednoduše vyřešit.“

milan1959 ( 9. prosince 2016 16:10 )

Ať si to vyžerou. Chtěli to sami

308win ( 9. prosince 2016 16:00 )

Nová Marketingová strategie zjistili že čech je ma.gor do Vánočních nákupů tak proč toho nevyužít počkejme s čím na nás přijdou na Velikonoce.

diskutujici ( 9. prosince 2016 15:53 )

Asi uz mame u nas ten Czechit. Protoze jinak si nedokazu vysvetlit to skokove zvyseni cen u nekterych veci napr. v Albertu.

dumik ( 9. prosince 2016 15:13 )

 u nás už potraviny zdražily... a to jsme ještě nevystoupili z EU.. .máslo, vajíčka, tuky- Léta obchody před vánocemi zlevňovaly, teď je tu nová strategie... zdražilo se.

Zobrazit celou diskusi