Revoluce v označování potravin: 7 výživových údajů, které usnadní výběr
Chcete zdravě jíst, jste diabetik, držíte dietu? Z obalů potravin se teď dočteme mnohem víc. Od úterý totiž musí být na etiketách většiny výrobků sedm výživových údajů, které nám o potravině prozradí ledacos.
Kromě ceny se tak během nákupu můžeme nově rozhodovat i podle energetické hodnoty, množství tuku nebo třeba cukrů. Doposud bylo uvádění výživových údajů o potravinách dobrovolné. Dnešním dnem ale vyprší přechodné období.
Téměř všechny potraviny vyrobené nebo označené po dnešním datu musí mít na svých obalech kromě složení uvedeno i sedm následujících údajů v pořadí: energetická hodnota, tuky a z nich nasycené mastné kyseliny, sacharidy a z nich cukry, bílkoviny a sůl.
„Díky tomuto sjednocení bude pro řadu lidí jednodušší vybrat ten výrobek, který je svým složením výhodnější,“ říká nutriční terapeutka Věra Boháčová z Fóra zdravé výživy. Údaje musí být na obalu potraviny viditelné, a to buď v tabulce výživových hodnot, nebo v případě nedostatku místa v řadě za sebou.
„Povinné uvádění se zavádí proto, aby byl spotřebitel maximálně informován o potravinách, a získal si tak na ně kvalifikovaný názor,“ vysvětluje odbornice na legislativu potravin Kamila Míková.
„Řada potravin totiž vypadla z kategorie pro zvláštní výživu, například potraviny pro diabetiky, kteří si nyní jídelníček musí sestavovat sami,“ zdůvodňuje revoluci v označování Míková. Výživové údaje ale pomohou i spotřebitelům, kteří chtějí např. zhubnout, zvýšit si příjem bílkovin nebo jíst vyváženě a zdravě.
Musíme počítat!
Pokud se chceme řídit výživovými údaji, musíme mít na paměti, že jsou vždy přepočítané na 100 g (100 ml) výrobku. Takže pokud potravinu zkonzumujeme celou, musíme si hodnoty přepočítat podle její gramáže či objemu.
Co jsou nasycené mastné kyseliny?
V tabulce je uveden jak celkový obsah tuků, tak i množství nasycených mastných kyselin. Mastné kyseliny jsou hlavní složkou tuků a olejů a rozdělují se na nasycené a nenasycené, z nichž některé jsou pro organismus nezbytné.
Právě vysoký příjem nasycených mastných kyselin vede ke zvyšování cholesterolu v krvi a tím i k riziku vzniku srdečně-cévních onemocnění.
Existuje jednoduché pravidlo: Pokud je poměr celkový tuk/nasycené mastné kyseliny vyšší než tři, jsou výhodné. Pokud je poměr nižší, konzumujte takové potraviny umírněně.
Postaru do vyprodání zásob
Potraviny, které už byly uvedeny na trh nebo byly označeny před 13. prosincem 2016 a výživové údaje nemají, mohou být prodávány do vyčerpání zásob. Některé ale mohou mít dlouhou dobu trvanlivosti, takže se s obaly »postaru« můžeme setkávat ještě několik dalších měsíců.
Kde údaje nenajdeme?
Povinnost výživových údajů neplatí pro:
- nebalené potraviny (pekařské výrobky, pultový prodej krájených masných výrobků)
- v obchodě nakrájené a zabalené sýry
- pokrmy ve stravovacích zařízeních
- potraviny s malým obalem (do 25 cm2)
- nápoje s obsahem alkoholu nad 1,2 %
- nezpracované potraviny (např. čerstvé maso, ovoce a zelenina)
- čaj
- kávu
- byliny
- koření
- sůl
- žvýkačky
Malí nemusejí
Výživové údaje nemusejí uvádět výrobci, kteří potraviny vyrábějí v malém množství, tj. v množství, které je výrobcem dodávané přímo konečnému spotřebiteli nebo do místního maloobchodu, přičemž tento výrobce zaměstnává maximálně 10 zaměstnanců nebo jeho roční obrat nepřekročí 20 milionů korun.
A co na změnu v označování obchodní řetězce?
„Vítáme každou změnu, která přispěje k větší informovanosti zákazníků. Produkty vyrobené do dnešního dne tento údaj nemusí obsahovat. Dosud tedy nebylo nutné provádět kontrolu. Již nyní ale naprostá většina výrobků, kterých se tato povinnost nově bude týkat, již obsahuje na etiketě výživové údaje. Všechny naše výrobky pod privátní značkou už mají na svých obalech údaje o nutričních hodnotách.“ Tesco, Václav Koukolíček
Pokud by nás mělo uživit jen to co se vyprodukuje v ČR umřeme hladem