Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C

Mýty o margarínech: Jedna molekula z něj udělá umělou hmotu?!

/
  • Margarín vznikl jako náhražka, ale prošel velkou proměnou a výživově je dnes výhodnější než máslo.
    26. října 2016 ● 17:54

    Margarínu chybí pouze jediná molekula, aby z něj byla 100% umělá hmota. Tenhle mýtus vyvolal před 9 lety velkou senzaci. Podobné je to i s fámou o obsahu škodlivých tuků. Jak to je s margaríny doopravdy?

  • 1.

    Je to jen náhražka

    Margarín sice vznikl před téměř 150 lety jako levnější náhražka másla, ale za tu dobu prošla jeho výroba velkou změnou. Z hlediska výživy jsou dnes margaríny výhodnější než máslo, protože obsahují vyšší procento prospěšných nenasycených mastných kyselin. „Méně výhodné nasycené mastné kyseliny tvoří v margarínech průměrně 1/3 z celkového obsahu tuku, u másla jsou to zhruba 2/3,“ vysvětluje Věra Boháčová.

    Margarín
    Autor: scom

  • 2.

    Margaríny obsahují »transfigurované« tuky

    Už samotný pojem »transfigurované« tuky je nesmysl. Správně se používá termín trans- -nenasycené mastné kyseliny (zkráceně i transmastné). „Jsou to mastné kyseliny, které zvyšují riziko srdečně- onemocnění. Je pravdou, že je margaríny dříve obsahovaly. Dnešní margaríny se vyrábějí moderními technologickými postupy, při kterých tyto rizikové transmastné kyseliny prakticky nevznikají,“ vyvrací nutriční terapeutka Věra Boháčová Fóra zdravé výživy.

    Margarín
    Autor: Shutterstock

  • 3.

    Margarínu chybí jediná molekula, aby z něj byla 100% umělá hmota

    Oblíbená fáma, která o margarínech koluje. Margarín je ale, stejně jako máslo, vyrobený z přírodních surovin. Kvalitní margarín se vyrábí ze směsi rostlinných olejů a tuků a vody.

    Margaríny si získaly špatnou pověst tím, že vznikly jako náhražka másla.
    Autor: Foto: Shutterstock, archiv Blesku

  • 4.

    Způsobují záněty

    Margaríny dostaly nálepku nezdravé i kvůli vysokému obsahu omega 6 polynenasycených mastných kyselin. Strava, která má vysoký obsah omega 6 mastných kyselin a nízký obsah omega 3, může podporovat takzvaný prozánětlivý stav organismu, ten však rozhodně nelze zaměňovat se zánětem, jak ho běžně známe. „Prozánětlivých faktorů existuje celá řada a rozhodně nelze tvrdit, že na vině je pouze vysoký obsah polynenasycených mastných kyselin. Také je dobré zmínit, že margarín není jediným jejich zdrojem ve stravě,“ uvádí nutriční terapeutka. Kvalitní margaríny díky použitým druhům olejů a tuků obsahují nejen omega 6, ale i omega 3, a přispívají tak k jejich vyšší konzumaci. Právě omega 3 mastné kyseliny jsou přitom v naší stravě »nedostatkové zboží«. „Už jen kvůli velmi nízké konzumaci ryb, kterých se u nás sní velmi málo, jen přibližně 5,5 kg v průměru na osobu za rok,“ dodává Boháčová.

    Je lepší máslo, nebo margarín?
    Autor: Foto: Shutterstock, archiv Blesku

  • 5.

    Čtěte více!

    Všechny testy Blesku naleznete: ZDE!

    Fotogalerie
    5 fotografií

Diskuse k článku Přidat názor
Počet komentářů: 0

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Články odjinud
Video se připravuje ...

Dnešní horoskopy