Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Brexit může zhatit Nejvyšší soud. Rozhodne proti vůli britského lidu?

Autor: ČTK, abo - 
5. prosince 2016
13:50

Britský Nejvyšší soud se v pondělí začal zabývat odvoláním vlády proti rozhodnutí vrchního soudu, že k plánovanému odchodu Británie z Evropské unie se musí vyjádřit parlament. Projednávání případu je veřejné a má skončit ve čtvrtek. Verdikt je očekáván počátkem nadcházejícího roku. Podle místních komentářů se jedná o jednu z nejvýznamnějších ústavních kauz posledních mnoha let.

Vrchní soud počátkem listopadu rozhodl, že proces takzvaného brexitu nemůže z ústavních důvodů začít bez souhlasu parlamentu. Vláda je naopak přesvědčena, že má pro takový krok mandát daný referendem, v němž se koncem června Britové vyslovili pro odchod z EU a jehož výsledek by měli všichni respektovat.

Před budovou Nejvyššího soudu protestovali příznivci i odpůrci brexitu. Před budovou Nejvyššího soudu protestovali příznivci i odpůrci brexitu. | ČTK, EPA, REUTERS

Podle médií je nepravděpodobné, že by zákonodárný sbor, přestože většina jeho členů byla pro setrvání v EU, šel proti výsledku referenda. Avšak případné zamítnutí vládního odvolání a následné projednávání brexitu v parlamentu může zdržet březnový termín oficiálního zahájení odchodu, který stanovila premiérka. Také může vyvolat spory o podmínky, za jakých má odchod probíhat.

Mluvčí premiérky Theresy Mayové po listopadovém rozsudku vrchního soudu uvedla, že všechny nezbytné přípravy k aktivaci článku 50 Lisabonské smlouvy o fungování EU, který se týká odchodu ze společenství, budou i přes soudní rozhodnutí pokračovat.

Vláda nachystala protitah

Pro případ, že 11 členů Nejvyššího soudu zamítne odvolání, vláda připravila návrh zákona, kterým by rychle požádala parlament, aby jí „dovolil“ aktivovat článek 50 v plánovaném termínu, uvedla dnes stanice BBC.

Stěžovatelé, investiční manažerka Gina Millerová a kadeřník Deir dos Santos, kteří záležitost dali k soudu, argumentovali tím, že brexitem přijdou Britové o některá práva, například o právo volného pohybu v rámci členských zemí. To se podle nich nemůže stát bez souhlasu parlamentu.

Před budovou Nejvyššího soudu protestovali příznivci i odpůrci brexitu. Před budovou Nejvyššího soudu protestovali příznivci i odpůrci brexitu. | ČTK, EPA, REUTERS

Předseda opozičních labouristů Jeremy Corbyn v listopadu prohlásil, že soudní výnos podle něj zdůrazňuje okamžitou potřebu přenést debatu o podmínkách vyjednávání odchodu země z Unie na půdu parlamentu. Šéf liberálních demokratů Tim Farron verdikt uvítal s tím, že Britové by měli dostat šanci vyslovit se ke konečné dohodě o brexitu. „Měli by dostat příležitost říct ne nezodpovědnému ‚tvrdému‘ brexitu, který ohrožuje naši ekonomiku a pracovní místa“.

VŠE O BREXITU ČTĚTE NA BLESK.CZ ZDE >>

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi