Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Dalajlama v Mongolsku „nazvedl“ Čínu. Vystoupil tu před tisíci příznivci

Autor: abo, ČTK - 
19. listopadu 2016
15:20

Tibetský duchovní vůdce dalajlama v sobotu vystoupil před tisíci svými příznivci v Mongolsku, kam zavítal poprvé po pěti letech. Návštěva se uskutečňuje navzdory odporu Číny, která mongolskou vládu důrazně žádala, aby příjezdu dalajlamy zabránila.

Mongolsko je tradiční dalajlamovou destinací – tibetský duchovní vůdce zemi poprvé navštívil už v roce 1979. V zemi převládá jako náboženství tibetský buddhismus.

Mongolští příznivci čekali na další návštěvu dalajlamy pět let. Mongolští příznivci čekali na další návštěvu dalajlamy pět let. | ČTK, EPA, REUTERS

Podle agentury AP představuje dalajlamova přítomnost v Mongolsku zkoušku pro další vztahy této země s Čínou, od níž si Ulánbátar slibuje půjčku ve výši 4,2 miliardy dolarů (107 miliard korun). Ty potřebuje Mongolsko k překonání hluboké hospodářské recese.

Peking před dalajlamovým příjezdem varoval Ulánbátar, že by návštěva mohla poškodit vzájemné vztahy. Mongolsko už dříve uvedlo, že čtyřdenní návštěva buddhistického duchovního vůdce v zemi má čistě náboženskou povahu. Žádná setkání s politickými představiteli nejsou plánována. Čínské ministerstvo zahraničí navzdory tomu zopakovalo svůj ostrý nesouhlas s jakýmikoli zahraničními cestami dalajlamy, kterého Peking označuje za nebezpečného separatistu.

Zrušené lety Čína po čase obnovila

Po dalajlamově návštěvě Mongolska v roce 2006 Čína zrušila lety mezi metropolemi obou zemí Pekingem a Ulánbátarem. Letecké spojení bylo později obnoveno.

Peking považuje dalajlamu, nositele Nobelovy ceny za mír za rok 1989, za nebezpečného separatistu. Dalajlama, který od neúspěšného tibetského povstání proti čínské nadvládě z roku 1959 pobývá v exilu v Indii, opakuje, že chce pouze větší autonomii pro Tibet a skutečné náboženské, politické a kulturní svobody.

Tibetský duchovní vůdce dalajlama Tibetský duchovní vůdce dalajlama | ČTK, EPA, REUTERS

Čína měla výhrady i k nedávné cestě dalajlamy na Slovensko a do Česka, kde se sešel s několika politickými představiteli. Na Slovensku jej přijal prezident Andrej Kiska, v ČR se setkal například s lidoveckým ministrem kultury Danielem Hermanem.

Prezident Miloš Zeman, šéfové obou komor parlamentu Milan Štěch a Jan Hamáček a premiér Bohuslav Sobotka (až na Zemana všichni ČSSD) na to přijali omluvné ujištění, že „osobní aktivity některých českých politiků nejsou výrazem změny oficiální politiky České republiky“.

Podívejte se na návštěvu dalajlamy v Mongolsku a připomeňte si jeho cestu do Česka:

Roadwin125 ( 19. listopadu 2016 19:24 )

avino, moc příspěvek nevyšel, to promiň. Proč žije v Indii se zná, věk máš špatně, překlepy ze samé radosti napsat přihlouplý text .....

Roadwin125 ( 19. listopadu 2016 19:16 )

To začni i ty včas spřádat.

Roadwin125 ( 19. listopadu 2016 18:56 )

Polovinu provokatérů mávaču s tibetskou vlajkou vyslala stejně hradní tlupa aby mohla dělat kravál

avina ( 19. listopadu 2016 18:54 )

Přes 57 let žije v Indii, cestuje po světě s doprovodem.....to je život kecálka , budhisty. V každé zemi se modlí s kžesťany, evangelíky, neznabohy.....má se dobře , 55 letý děda.

ivoadIIer ( 19. listopadu 2016 18:41 )

Už se ovar za to Mongolsko Číně omluvil? Nebo mu už jen čouhají boty z čínské (_!_)

Zobrazit celou diskusi