Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Akci proti dalajlamovi odstartoval Zeman, říká Horáček. „Je to lokajský text.“

Autor: val - 
20. října 2016
10:15

Skladatel a publicista Michal Horáček, který zvažuje prezidentskou kandidaturu, zkritizoval čtveřici nejvyšších ústavních činitelů za prohlášení, v němž se distancují od tibetského duchovního vůdce dalajlámy a ujišťují o své politice „jednotné Číny“. Horáček v rozhovoru pro Lidové noviny uvedl, že takové prohlášení nebylo potřeba a že je „lokajské“. Za ponižující ho zase označil čestný předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg. 

„Příjezd Jeho Svatosti dalajlamy je návštěva člověka, který není politickým, ale kulturním vůdcem Tibetu. Nikdy nezastával, že by měl být Tibet novým státem a tím by se porušila územní integrita Čínské lidové republiky. Dalajlama je kulturním vůdcem, a proto je případné a vhodné, aby byl přijat právě českým ministrem kultury,“ uvedl Horáček v rozhovoru.

Text, který v úterý večer vydali společně prezident Miloš Zeman, premiér Bohuslav Sobotka, předseda Senátu Milan Štěch a předseda Poslanecké sněmovny Jan Hamáček označil za lokajský. „Považuji to za výraz nesebevědomí. Nesouhlasím s tím a myslím, že máme na víc,“ řekl. Sám však nebyl schopný říci, zda by v roli prezidenta inicioval setkání s dalajlamou.

Schwarzenberg: Tradice jednat v předklonu

Prohlášení ústavních činitelů ve čtvrtek zkritizoval na Facebooku také čestný předseda TOP 09 a exministr zahraničí Karel Schwarzenberg. Označil ho za ponižující. „Když čtete formulace v tomto prohlášení, tak se začervenáte ostudou. Jako bychom byli nyní Čínou nějak ohroženi. Pokud vím, žádné válečné džunky po Labi směrem na Prahu neplují a pravděpodobně taky Ruská federace nepřipustí, aby větší čínská armáda přes Rusko pochodovala na Českou republiku. Čeho se pánové báli?“ uvedl.

„Je to, prosím, jenom jistá naše tradice jednat v předklonu, bez ohledu na to, jakou pověst tím ve světě Česká republika získá. Pánbůh nás uchovej, aby nám vládli takoví strašpytlové v případě, že by republika byla vážně ohrožena,“ dodal.

„Politika nemusí být svinstvo,“ řekl Horáček v rozhovoru pro Blesk. Podívejte se:

Video  Horáček o prezidentské kampani: Politika nemusí být svinstvo  - Blesk - Jaroslav Šimáček, Lukáš Červený, Jan Jedlička
Video se připravuje ...

joudajoudovy ( 21. října 2016 08:14 )

vasa, aby si prisel na sve, z nas udelel prodejnou divu, ktera vse rozdala tunelarum i svym kamosum a pro blahobyt nadnarodnich korporaci nechala zlikvidovat zemedelstvi i prymysl. jsem zvedavy, jak budete hodnotit nedavnou historii az prijde hladomor a budete krmen geneticky upravovavou kukurici a pole budou hnojeny jedy? informace muzete cerpat z afriky ci indie.

hejhej ( 20. října 2016 19:43 )

sendrazak:

dzambulka007 ( 20. října 2016 18:44 )

Vždyt' i ty texty stojí za hovno. Poslepované slova o ničem, bez talentu, bez myšlenky...

dzambulka007 ( 20. října 2016 18:42 )

Že veksláček nic neříkal za bolševika. Až ted' pindá o ničem.

starena ( 20. října 2016 17:08 )

Doposud to vždycky věděl

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa