Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Fandíte teroristům! rozčiloval se Erdogan. Tentokrát z podpory obvinil Belgii

Autor: ČTK, ČTK - 
16. listopadu 2016
09:45

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan obvinil Belgii, že je centrem podporovatelů Strany kurdských pracujících (PKK) a příznivců hnutí duchovního Fethullaha Gülena. Toho Ankara považuje za strůjce červencového pokusu o převrat v Turecku. Erdogan ve středu také bez dalších podrobností uvedl, že Berlínu předložil důkazy, že organizace z Německa financuje bojovníky PKK. Informovala o tom agentura Reuters.

Turecký prezident, který svou nejnovější kritiku vznesl v Ankaře před cestou do Pákistánu, podobná obvinění o podpoře terorismu adresoval v minulosti i Německu.

Před dvěma týdny Erdogan označil tuto zemi za „ráj pro teroristy“. Prohlásil mimo jiné, že Německo léta chránilo přívržence PKK, která bojuje v Turecku za samostatný Kurdistán, i krajně levicové strany DHKP-C. Turecko, EU i USA považují obě tyto strany za teroristické.

Minulý týden podobné obvinění vznesl turecký ministr zahraničí Mevlüt Çavuşoglu. Šéf německé diplomacie Frank-Walter Steinmeier jeho slova odmítl s tím, že extremistické skupiny, jako je PKK, jsou v Německu zakázané jako „teroristické“ a jejich členové jsou „trestně stíháni“.

noacojezase ( 16. listopadu 2016 14:17 )

Teroristům se fandí od humanitárního bombardování Srbska, nic nového.

nilud ( 16. listopadu 2016 10:21 )

 Osmani do EU-nikdy.

ivoadler ( 16. listopadu 2016 10:07 )

No chlapci, budete si muset mnohé ujasnit. Máte každý jiný slovník. 

Zobrazit celou diskusi