Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Češi zadržení v Turecku: Chovali se nezodpovědně a nebylo to poprvé, říká Markéta Kutilová z SOS Kobaní

Autor: Martin Valeš - 
18. listopadu 2016
05:00

„Pokud chtějí pomáhat, a zvláště s penězi od veřejnosti, nemají porušovat zákony, je to od nich velice nezodpovědné,“ komentuje pro Blesk Markéta Kutilová kauzu českého páru zadrženého na tureckých hranicích. Novinářka a humanitární pracovnice se minulou sobotu vrátila právě ze syrského Kurdistánu (Rojavy).

Jak se teď dá cestovat na sever Sýrie, kde vládne kurdský režim, ovšem nikým neuznaný?

Do Rojavy se teď legálně dostat nelze, hranice jsou neprodyšně uzavřené, Turecko na oblast uvalilo embargo. A přechod z iráckého Kurdistánu do Rojavy je teď také uzavřený a je obtížné získat povolení k přechodu. My tam jezdíme jako novinářky, máme speciální kontakty, díky nimž se tam dostáváme legálně. Ale běžně je dnes legální cesta v podstatě nemožná. I Všelichová se do Rojavy dostala nezákonně.

Zatkli je ovšem při přechodu z Turecka do iráckého Kurdistánu, což je legální, pro Čechy do Iráku není vízová povinnost. Problém byl, že jim probrali batohy a zjistili, že jsou napojeni na YPG/YPJ, kurdské milice v Rojavě. A ty jsou zase přímo napojené na tureckou Kurdskou stranu pracujících (PKK), která je pro Turecko teroristickou organizací.

Tomu se Markéta Všelichová a Miroslav Farkas mohli vyhnout, nebo Turkům stačila sebemenší záminka?

Samozřejmě že se tomu dá vyhnout, pokud nemáte na facebookovém profilu emblémy YPG a veřejně se k této organizaci nehlásíte. A nejen na Facebooku, pokud vím, tak s sebou vozí vlajky a tak.

Vy jste taky na Facebooku aktivní a fotíte se s milicemi…

Pro nás je to součást novinářské práce, jsou to respondenti. Rozhodně tam jezdíme jako novinářky a fotit se s lidmi je normální. Ale snažíme se držet nějakou objektivitu, jsme vůči nim kritické.

Jenže Všelichová není novinářka, nýbrž aktivistka. A oba se vydávají za bojovníky těchto milic, to je úplně jiný případ. Nehledě na to, že Všelichová nikdy v milicích YPG/YPJ nebyla, to máme ověřené. 

Vy ale vedle deklarované novinářské práce také vozíte Kurdům rozvojovou pomoc, to je z legálního pohledu v pořádku? Nebo to tajíte?

Samozřejmě nic netajíme, vše děláme oficiálně, jsme registrovaní a všechny naše aktivity jsou známé. A hlavně nepodporujeme žádné vojenské složky, ale jenom školy. A teď také lidi, kteří kvůli minám přišli o ruce, o nohy. Třeba jsme nechali vyrobit pět set školních lavic, a to ve spolupráci s tamním ministerstvem školství.

Máme sbírku SOS Kobani, hlavním cílem naší poslední cesty bylo doručit pomoc, to se povedlo. I z toho důvodu, že máme sbírku a jsme odpovědné za peníze jiných lidí, tak si prostě nemůžeme dovolit jezdit ilegálně a podobně. Je to strašně nezodpovědné, vůbec nechápeme, jak si to Všelichová s Farkasem můžou dovolit. Vybírají peníze od veřejnosti a pak porušují zákony. Navíc nikdy neukázali nic, co konkrétně udělali.

Vy jste se někdy s úřady potýkaly?

My jsme nikdy problémy neměly, všechno děláme legálně. Právě proto, abychom pak neměly takové trable. Pak to působí problémy spoustě dalších, jejich případ samozřejmě zaměstná spoustu dalších lidí.

Ostatně pro Všelichovou to není poprvé…

Ano, v létě zaměstnala celý konzulát v Irbílu, neměla vízum, neměla pojištění, neměla peníze…

 

I její partner čelil kritice za pochybné humanitární aktivity…

Potkala jsem Farkase, než tam odjížděl, už před odjezdem založil sbírku Help Kurdistan a nevládní organizaci, že chce pomáhat sirotkům v Rojavě. Což je trochu nesmysl, tam skoro žádní sirotci nejsou, a pokud ano, tak funguje systém širších rodin. Není tam nic, co si my představujeme jako sirotčince.

Zároveň říkal, že tam chce bojovat. A podezřelé pro mě také bylo, že vybíral peníze už před svým odjezdem – přitom tam ještě nebyl… A pak to zrušil, iniciativa už není aktivní. Místo toho s Všelichovou založili sbírku na pomoc Rojavě.

A skutečně bojoval?

Co já vím, tak se k YPG připojil, prošel náborovým střediskem, kde dostanete výcvik jak ve zbrani, tak ideologický. Těžko říct, jestli byl přímo v bojích, to se nám nepodařilo ověřit. A není pravda, že bojoval ve francouzských legiích, to máme potvrzené, že pouze prošel přijímačem.

Markéta Kutilová je reportérkou občanského sdružení Femisphera, které organizuje sbírku SOS Kobaní. S kolegyněmi Lenkou Klicperovou a Jarmilou Štukovou se minulou sobotu vrátily z reportážní cesty po Iráku a Sýrii.

mak ( 20. listopadu 2016 12:05 )

Ta je teda erudovaná, když. Si myslí, že v batohu museli mít to, co jim tam našli. Legálně postupovali i mnozí diktátoři, když si nána myslí, že co zákon dovoluje, je v pořádku. Hlavně aby ji nikdy neobvinili z toho, co neudělala, ale to se nestává, když na všechno má papír a štempl, kterej se neztratí. Novinářka, která si myslí, že stát ji pouští do opravdových problémů, když na to má lejstro a že něco vyřeší, obzvláště jako žena a cizinka, je úplně k ničemu. Tyhle dvě nafoukaný slépky jsou dávno na nejlepší cestě, aby o nich někdo prohlašoval to samý, co na tady kdaká. To pak bude koukat, jak se jí to s papírem mohlo stát... Ach jo, arogantní bezcitná slepice, co si na úkor jiných honí akorát svoje vlastni

yourhero ( 19. listopadu 2016 19:29 )

Tak jo..ale to ni nemeni na tom, ze Ty jsi typicky Ovarovec a rudej ***!!!

yourhero ( 19. listopadu 2016 19:26 )

a co to ma spolecneho s Havlem ty kozomrde???? koukam, ze vam ten Ovar uz uplne vymyl mozky!!!!

honza666 ( 19. listopadu 2016 16:06 )

Leda kulový. Komunisti ukradli všechno všem a komu se to nelíbilo skončil ve vězení. Konkurenceschopné nebylo téměř nic, neb vše za západem technicky zaostávalo o desítky let. A také i proto byla řada provozů zlikvidována, byli zcela nerentabilní.

montevideo ( 18. listopadu 2016 15:07 )

Trest smrti Turecko ještě zavedený nemá. Ale z vězení se ti dva dobrodruzi asi hned tak nedostanou. byla to jejich vlastní volba.

Zobrazit celou diskusi