Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Češi zadržení v Turecku: Soud s nimi může trvat až rok

Autor: els, ČTK - 
19. listopadu 2016
13:45

Dva Češi, kteří byli zadrženi po překročení hranic v Turecku za údajnou spojitost s kurdskými milicemi, jsou obviněni z poskytování zbraní. Tomáš Laně, bývalý velvyslanec v Turecku, tvrdí, že soud s nimi může trvat až rok.

Markéta Všelichová a Miroslav Farkas se podle Daily Sabah pokusili překročit hranici ze Sýrie do Turecka, a to v oblasti jihovýchodní provincie Şirnak. Následně je Turci za nelegální překročení hranice zadrželi.

Turci údajně při hraniční kontrole našli materiály, které zmiňují kurdské milice YPG. Ty pak turecká Ankara považuje za teroristy. Oba Češi tedy museli vědět, že je pro ně Turecko velmi nebezpečné.

„Muselo jim být jasné, že neprojdou snadno. Domnívám se, že neměli jinou možnost úniku. Údajně byli vyhoštěni kurdskými milicemi, proto jim asi nezůstala jiná cesta než přes Turecko. Jinak si to nedovedu vysvětlit,“ řekl Tomáš Laně serveru TN.cz.

Podle odborníka na Turecko jsou v této zemi zákony proti terorismu velmi přísné. „Eventuální deportace může následovat až po ukončení soudu. Jistě záleží na tom, z čeho budou obviněni,“ řekl Laně.

„Zadržení může trvat poměrně dlouhou dobu,“ dodal. Je však prý těžké odhadnout, o jak dlouhou dobu může jít. Vše se může protáhnout až na rok.

„Tresty podle zákoníku mohou být v rozsahu i několika let odnětí svobody,“ tvrdí Laně. Čechům však mohou pomoci i nějaké polehčující okolnosti. „Například že mezi zadrženými je žena,“ dodal Laně.

V zahraničních mediích se pak objevila informace, že jsou zadržení Češi obviněni z poskytování zbraní.

jenhal ( 3. prosince 2016 10:39 )

Do turecka se nikomu chtít nebude

subr ( 3. prosince 2016 10:36 )

Dobrý den, také jsme služeb Dynamic Solvent využili a všechno proběhlo dle smlouvy.

machrborecek ( 3. prosince 2016 10:15 )

To mě docela zajímá, právě taky něco takovýho zvažuju. Jak jste byla spokojená?

luciferluci ( 26. listopadu 2016 10:09 )

Jak píše jenhal níž - nevim jak starou věc se dá řešit, ale naše byla 4 roky stará a šlo to

jenhal ( 26. listopadu 2016 10:06 )

Ono jde taky o to, jak je to dlouho, co mu ty peníze vzal

Zobrazit celou diskusi