Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

„Erdogan souloží se zvířaty.“ Turecký prezident žene za báseň Němce k soudu

Autor: ČTK, abo - 
2. listopadu 2016
14:52

V Hamburku ve středu začalo občanskoprávní řízení, které vede turecký prezident Recep Tayyip Erdogan proti německému satirikovi. Erdogan žaluje Böhmermanna za urážku a domáhá se zákazu jeho textu, který tureckou hlavu státu kritizuje, zesměšňuje a uráží. Kontroverzní báseň z letošního března dále zhoršila již tak napjaté německo-turecké vztahy.

Zemský soud v Hamburku bude řešit, zda Böhmermann překročil hranice umělecké a názorové svobody a poškodil Erdoganova osobnostní práva, napsal web listu Die Zeit. Soud již v květnu předběžným opatřením zakázal satirikovi opakovat velké části básně.

Böhmermann na konci března ve veřejnoprávní televizi ZDF přednesl báseň, která obsahovala řadu vulgarismů a líčila tureckého prezidenta Erdogana jako člověka, který porušuje lidská práva, ale také jako někoho, kdo provozuje sex se zvířaty či sleduje dětské porno. Německý komik reagoval básní mimo jiné na případy porušování svobody slova a tisku v Turecku.

Turecko s cenzurou v Evropě uspělo: Německý komik nesmí opakovat báseň urážející Erdogana. Turecko s cenzurou v Evropě uspělo: Německý komik nesmí opakovat báseň urážející Erdogana. | Koláž Blesku

Erdogan požaduje i trestní stíhání Böhmermanna s využitím zatím ještě platného německého paragrafu o hanobení zahraničního majestátu. Německá prokuratura trestní stíhání satirika 4. října zastavila, Erdoganův právní zástupce ale proti rozhodnutí podal stížnost.

avast ( 2. listopadu 2016 15:41 )

Na každým šprochu pravdy trochu!! Neznám báseň, se slepičkou?

pajato73 ( 2. listopadu 2016 15:31 )

aspon se ho tu v Nemecku Merklova zastala a rekla, ze se stihat v SRN nebude, jak to Erdogan vymahal. Rekla, ze Nemecko je demokraticke a kazdy si muze rikat co chce. Aspon neco....

aranka.erbova ( 2. listopadu 2016 15:12 )

Nemecky satirik je frajer co se neboji rici pravdu!

Zobrazit celou diskusi