Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

„Erdogan je onanista, co kozla oblažil.“ Klání básníků vyhrál exstarosta Johnson

Autor: ČTK, mb - 
20. května 2016
13:30

Britský magazín The Spectator vyhlásil vítěze o nejurážlivější báseň na účet tureckého prezidenta Recepa Erdogana (62). Učinil tak na podporu německého komika Jana Böhmermanna (35), kterému za satirickou básničku hrozí doma 3 roky vězení. Vítězem soutěže se stal bývalý londýnský starosta Boris Johnson (51).

„Žil byl mládenec v Ankaře,

jenž onanista skvělý byl,

dokud divoké sémě nevsadil,

však s pomocí kozla tak učinil,

na vděk zapomněl zcela.“

Takto by se dala přeložit báseň vítězného Borise Johnsona. Porota britského časopisu přiznává, že vítězství exstarostovi Londýna nepřiřkla kvůli jeho literárnímu talentu.

„Ano, dostali jsme lepší básničky. Dostali jsme sprostší básničky. Britský politik však dokazuje, že se Británie neskloní před chalífou (muslimký vládce, pozn. red.) z Ankary. Erdogan může uvěznit své odpůrce v Turecku. Kancléřka Merkelová může uvěznit Erdoganovy kritiky v Německu. V Británii jsme ale svobodní. Nepotřebuje nějakého cizího potentáta, aby nám říkal, co si můžeme myslet a co říkat,“ vysvětlil novinář časopisu Douglas Murray udělení ceny Johnsonovi.

Boris Johnson za svůj výtvor vyhrává tisíc liber (zhruba 34 tisíc Kč), ale novináři doufají, že jej exstarosta daruje na charitu.

Německému komikovi Janu Böhmermannovi (35) hrozí až tři roky vězení za „urážku představitele cizího státu“. Minulý týden německý soud dokonce zakázal satirikovi opakovat na veřejnosti básničku. Německý satirik a moderátor Jan Böhmermann již prohlásil, že se nehodlá smířit s předběžným opatřením hamburského soudu. Justice se svým úterním rozhodnutím dopustila vážné chyby, řekl právník Christian Schertz.

Stíhání komika podpořila na začátku kauzy německá kancléřka Angela Merkelová (61), která báseň označila za „vědomě urážlivou“. Později se za svůj výrok omluvila, její prohlášení prý neznamenalo podporu Erdoganovi v jeho boji proti svobodě slova v Evropě.

gabreta ( 20. května 2016 17:44 )

Jestli pak čtveřice komiků Kalousek, Schlafenberg, Štětina a Sobotka nesloží na oplátku oslavnou ódu na Sultána Erdogana?

prycsnima ( 20. května 2016 15:58 )

 I TEN KOZOM RD STEJNĚ TAKY JEDNOU CHCÍPNE A I TA KOZA MAKRELA PÍ ČA DEDERÁCKÁ.TAK VO CO JIM FURT JDE.JSOU TO KSINDLY VŠECH KSINDLŮ. ANI PES PO NICH PAK NEŠTĚKNE.

spoon ( 20. května 2016 14:43 )

Na co si to tu hraješ šuline... 

Ruudazvostravy ( 20. května 2016 13:52 )

 Nejní nakonec ten Érdogán ve skutečnosti Azér Barazól,co sejmul Dýlu,mylenku Rýzi Selamóla f tom barrandofskím turkestánckím séryjálu?

Zobrazit celou diskusi