Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Dítě neposlali na exkurzi do mešity. Za trest mají zaplatit přes osm tisíc korun

Pokuta za absenci na exkurzi v mešitě? V Německu bude takový případ řešit soud.
Pokuta za absenci na exkurzi v mešitě? V Německu bude takový případ řešit soud.  (Autor: Profimedia )
Autor: mib - 
29. října 2016
16:45

Rodiče nechtěli, aby jejich potomek navštívil v rámci exkurze mešitu v německém Rendsburgu. Návštěvu mešity spojenou s přednáškou na téma orient nepovažovali za vhodnou, teď je čeká soud. Úřady jim za absenci dítěte vyměřily pokutu 300 eur (v přepočtu 8100 korun), proti které se rodiče odvolali, informovala německá média.

Němečtí rodiče nechtěli, aby jejich dítě se školou na exkurzi do mešity šlo, protože se považují za ateisty a nelíbí se jim údajně vnucování náboženského přesvědčení. Třináctiletí žáci vyslechli v rendsburgerském svatostánku přednášku nazvanou Orient – mocenské faktory voda a ropa.

„Proč bychom měli posílat své dítě k lidem, kteří opovrhují tzv. nevěřícími?“ prohlásili rodiče podle serveru MMnews. Ten také uvedl, že je tato mešita pověstná podporováním islamistů. Škola udala věc úřadům, protože podle ní zavinili absenci ve výuce, protože byl výlet povinný. Rodičům pak přišla pokuta ve výši v přepočtu 8100 korun. Proti tomu se ale rodina odvolala a případ bude řešit soud.

Ředitelka školy: Nemůžeme dělat výjimky

Podle televizní stanice NDR ředitelka Renate Fritzscheová trvá na tom, že ve výuce nelze dělat výjimky, protože je smyslem vzdělání učit děti o ostatních kulturách. Podotkla, že muslimské děti se musí stejně tak účastnit plaveckých lekcí a sexuální výchovy.

Právník rodiny Alexander Heumann je podle informací NDR bývalý člen krajně pravicové Alternativy pro Německo (AfD) a byl jedním ze zakládajících členů Dügidy, odnože protislámského hnutí Pegida.