Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Německu se příčí dětské svatby. Nevěsty pod 16 odmítne uznat

Německu se příčí dětské svatby. Nevěsty pod 16 odmítne uznat. (Ilustrační foto)
Německu se příčí dětské svatby. Nevěsty pod 16 odmítne uznat. (Ilustrační foto)  (Autor: Reprofoto Youtube, Twitter, Facebook, archiv)
Autor: ČTK, abo - 
1. listopadu 2016
15:22

Německo nebude do budoucna uznávat žádná manželství, v nichž je alespoň jeden z manželů mladší 16 let. Zahraničním novinářům v Berlíně to řekl spolkový ministr spravedlnosti Heiko Maas. Dnes je takových svazků kolem 480. U mladistvých ve věku 16 až 18 let soudy vždy věc zváží individuálně.

 

O změně příslušných zákonů se v Německu vede debata především kvůli vysokému počtu běženců, kteří loni do spolkové republiky přišli z muslimských zemí. V řadě z nich, třeba v Afghánistánu nebo Pákistánu, jsou svatby nezletilých poměrně běžné, a tak počet takových svazků stoupl i v Německu.

V červenci jich podle centrálního registru cizinců bylo celkem 1475. Ve 361 případech byl alespoň jeden z partnerů mladší 14 let, v dalších 120 mu bylo 14 nebo 15 let. V drtivé většině takových případů jde přitom o mladé dívky, které se provdávají za starší muže.

„Chceme navrhnout, aby uzavřená manželství, v nichž je alespoň jeden z manželů mladší 16 let, nebyla vůbec uznávána. Byla by tedy anulována,“ uvedl dnes Maas, který chce kabinetu návrh předložit už v příštích týdnech.

Německý ministr spravedlnosti Heiko Maas Německý ministr spravedlnosti Heiko Maas | EPA

U mladistvých ve věku 16 až 18 let si Německo ponechá možnost manželství neuznat. Uzná ho v případě, že tomu budou nahrávat okolnosti. „To může být třeba případ, když už v takovém vztahu jsou děti nebo je žena těhotná,“ poznamenal ministr spravedlnosti.

V Německu je možné uzavřít manželství od 18 let, výjimečně od 16 let, pokud je druhý z partnerů plnoletý a povolí to německý soud. V případě cizinců dosud spolková republika manželské svazky osob mladších 16 let nezřídka uznávala.

tvujosudzmrde ( 2. listopadu 2016 20:03 )

Islam a muslimskou víru jednoznačně u nas zakázat!!!Lepe by bylo ovšem tyto zrudy okamžitě likvidovat bez rozdílu VŠECHNY!!!!Muslim není člověk,ale lidsky odpad,omyl přírody,bacil,škudce..muslim je škodnaá a ta se musi likvidovat!!!Stejně jako židi!!!

kupredu-leva ( 2. listopadu 2016 13:24 )

Merdat čtrnácku je tak fajn! Ať žije soudruh Zeman!

Zobrazit celou diskusi