Čtvrtek 9. května 2024
Svátek slaví Ctibor, zítra Blažena
Polojasno 18°C

Zmizí ze zahrad plastové židle? Designeři vymysleli bio křeslo

Autor: mib - 
2. října 2016
15:12

Lehnout si do trávy jako malé děcko. To stálo u myšlenky postavit křeslo z hlíny a trávy party italských designerů z Turína. Ekologické křeslo poprvé postavili na přelomu tisíciletí a do roku 2005 rozesílali zájemcům. Letos se jim podařilo vybrat půl milionu korun, aby si je mohlo koupit co nejvíc lidí. A jak to funguje? Sestavíte kartonovou skládačku, zasypete hlínou, travními semeny a za dva měsíce si hovíte v „křesle“. 

Hlavními představiteli a duchovními otci projektu je italský designer Piergiorgio Robino a Andrea Sanna. Ti jsou v současnosti obklopeni desetičlenným týmem kreativců a designerů, kam patří i manažerka a designerka Alice C. Occleppo. Ta projekt představila v rozhovoru pro Blesk.cz.

Co přesně je „zelené křeslo“ a jak funguje?

Není to výrobek v tom právem slova smyslu, ale jde o součást krajiny. Navrhli jsme ho v roce 1999, když byl celý náš tým velmi mladý. Teď se nám povedlo poslední dva roky tuto myšlenku prezentovat.

Nejdůležitější pro nás byla výstava v sídle moderního umění v Centru Gorge Pompidoua v Paříži, ale také v centru umění v Minneapolisu, Hambrugu a třeba Pittsburghu. A je to jednoduché, dodáme formu z kartonu, kterou si sestavíte, zasypete hlínou a semeny. Hlínu nedodáváme, ta je všude na naší planetě k dispozici.

Jak se zrodila myšlenka sestavit přírodní křeslo?

Poprvé jsme si ho pokusili postavit v roce 1999 na jedné z našich zahrad. Mělo to co dělat s potřebou zůstat v kontaktu s přírodou. Krátce na to jsme se účastnili veletrhu designu Salone Satellite, takže jsme před tím přemýšleli, který z našich projektů prezentovat. A přišli jsme na nápad stvořit něco jako skládanku. Přivedl nás k tomu i způsob, jakým se lidé obklopují nábytkem ve svých domovech. Většinou nám anonymní objekty dovezou z nábytkářské firmy a my si je postavíme do rohu. Nejlepší způsob, jak se o těchto věcech něco dozvědět je, si je postavit.  

Úspěšně jste vybrali přes půl milionu korun. To jsme ale v roce 2016. Jaká byla cesta projektu od přelomu tisíciletí?

Poslední kus zeleného křesla jsme prodali v roce 2005. To jsme dokázali samoprodukcí obstarat, ale už to nebylo únosné. Proto jsme se rozhodli skončit. Na začátku roku nám přišel dopis, kde stálo ,před pár lety mě dostal váš projekt, sháním teď dvě křesla na svou zahradu. Konečně mám svou vlastní a můžu si splnit sen mít i přírodní křeslo.’ To nás nakoplo ve zdokonalení původní technologie, nejen k tomu bylo potřeba vybrat dostatek peněz, což se povedlo.

Pro koho je vhodné? Není oříšek křeslo sestavit i pro zkušené kutily?

Ne. Každý si ho může pořídit a sestavit.  Aby se člověk mohl o křeslo vhodně starat, nemusí být designer, architekt nebo umělec. Naši klienti se různí, ale většinou jde o lidi, kteří fandí „zelenému“ způsobu života, mají rodinnou zahradu a cit pro design a zároveň otevřenou mysl a jsou vnímaví ke vhodnému použití produktů. Mnoho lidí je zdrženlivých, jak jde o předměty, se kterými nejde hnout. V zásadě ho ale postaví každý od sedmi let do devadesáti. 

Jak si sám člověk křeslo postaví?

Jednoduše. Doručíme vám skládačku z kartonu. Sestavíte si ji do podoby křesla podle plánku, zasypete hlínou a semeny. Zabere to pár hodin a pak už se jen staráte. Po deseti dnech začne růst tráva a tak za dva měsíce je křeslo připravené k sezení. Nejdřív jsme se snažili, aby si lidé křeslo mohli pořídit, a víme, že je tomu trh otevřený. Technologii jsme navíc zlepšili natolik, že křesla můžeme uzpůsobit do měst a otevřít je víc lidem. 

Zaujmete zahrádkáře, kteří mají rádi své plastové židle?

Naše křeslo nemá ambici stát se náhradou za dřevěné nebo plastové židle a ani to není možné. Je to živoucí projekt a roste podobně jako stromy a svět kolem nás. Nejde jen o funkčnost, ale taky o místo relaxu a klidu. 

Nakolik je pro vás důležitá ochrana přírody? Podporujete tím současný trend bio a nulového odpadu?

Samozřejmě. Naše skládačka je vytvořená z recyklovatelného kartonu, který je známý jako „zelený“ materiál. Sice se myšlenka sestavit toto křeslo zrodila právě na podporu ekologie, ale víc jde o kontakt s přírodou jako takový. Každý si jako malý lehal na trávník, a to byl hlavní koncept, proč to celé začalo – mít své hnízdečko odpočinku. 

aluman ( 2. října 2016 16:37 )

Vypadá to nestabilně a obtížně udržovatelné. Karton nemá šanci udržet správný tvar "křesla" ani v počátcích, hlavně když pořádně zaprší, ani později při používání. Zemina si totiž sedá tak minimálně půl roku, spíš déle. Zastřihávání takto nepravidelných tvarů musí být taky pro zlost. Mnohem lepší jsou travnaté terásky, kde se střídá rovná plocha se zkosením na opření Máme je na zahradě na dvou místech (větší na ploše na opalování a půlkruh kolem ohniště) zbudované přímo v původním terénu, takže naprosto stabilní a snadno udržovatelné sekačkou + el. kosou.

mrkevmrkev ( 2. října 2016 16:01 )

Ještě než jsem zkoukla video, hned mě trklo, že to sekačkou nepůjde, ha, ha, leda nůžkami. A vida, nakonec tam opravdu jsou. To bude dobré na prochladnutí, na ledviny a močové cesty. Jinak v létě bude ,,židle,, za shora pěkně prosychat. Hokus, pokus. V reálu si pořídí minimum nadšenců.

Zobrazit celou diskusi