Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Pád záchranářského vrtulníku na Slovensku: Pacient byl opilý a vzpouzel se

Autor: haj - 
9. září 2016
18:50

Slovenskem otřásla tragická nehoda záchranářského vrtulníku, při níž přišli o život čtyři lidé. Stroj se ve středu v noci kousek od Banské Bystrice zatím z neznámých příčin zřítil a posléze explodoval. Jenže co havárii předcházelo? Mohl se na ní podepsat fakt, že převážený pacient byl pod vlivem alkoholu a podle svědků prý nespolupracoval?

Vše začalo obyčejným telefonátem na záchranku a nahlášením, že se v lese v obci Strelníky zranil muž během procházky. Vzhledem k tomu, že k poranění došlo v těžce dostupném terénu a záchranáři z Bystrice zrovna měli povinnou přestávku, na místo vrtulníkem společnosti ATE vyrazila posádka z Popradu – lékařka Patrícia Krajňáková (†46), záchranář František Bartoš (†32) a za kniplem zkušený pilot Ján Rušin (†50), který měl za sebou 4640 nalétaných hodin.

Pacientem, kterému se vydali na pomoc, byl Ján M. († 38), který měl v Bukovině (asi šest kilometrů od místa nehody) chatu, kde právě v osudný večer pořádal oslavu a bavil se tu asi s deseti přáteli z práce. „Parta kamarádů přijela stavět boudu. Už dávno to začali a chtěli ji dokončit, tak ji šli natírat. Pro lidi, kteří se tu potulují, aby se tam mohli uchýlit, když prší nebo sněží,“ vysvětloval pro Tvnoviny.sk bratr pana Majera Milan.

Ani on sám neví, jak se vše seběhlo, ale Ján v průběhu večera spadl ze skalnatého srázu do rokliny. Pádem z desetimetrové výšky utrpěl zranění na hlavě a upadl do bezvědomí. Probírat se prý začal až po příjezdu záchranářů. „Byla to oslava, takže bez alkoholu se to určitě neobešlo. Ján měl být opilý a záchranáře prý posílal pryč. Oni ale samozřejmě dál plnili svou povinnost,“ uvedl zdroj webu Pluska.sk. s tím, že celou situaci zkomplikovaly i vosy, které záchranáře poštípaly. Nakonec se ale podařilo pacienta připoutat na nosítka a naložit do vrtulníku, který poté zamířil do nemocnice. Bohužel už tam ale nikdy nedorazil.

Video  Pád záchranářského vrtulníku na Slovensku  - TV JOJ
Video se připravuje ...

Ačkoliv bylo tu noc poměrně bezvětří a helikoptéra měla před sebou volnou cestu do Banské Bystrice, něco se pokazilo. „Když zalétli za kopec, najednou vše ztichlo. O chvíli později jsem slyšel silnou ránu a po 30 vteřinách další,“ popsal chvíle hrůzy kameraman televize JOJ Peter Burian, který zde předtím natáčel právě zásah záchranářů. Mezitím se stroj náhle stočil, jako by se chtěl vrátit, a poté se zřítil mezi stromy. Pád ovšem nikdo na vlastní oči neviděl.

„Hned se začalo zjišťovat, jestli přiletěli do nemocnice. Když se to nepotvrdilo, okamžitě se spustilo pátraní po vrtulníku,“ dodal kameraman. Na pomoc kolegům se vydalo na 150 pozemních záchranářů a rovněž helikoptéry vybavené kamerami s termovizí. Nakonec se části zříceného stroje podařilo lokalizovat v další těžko přístupné roklině až okolo čtvrté hodiny ranní.

Blízcí pak ještě doufali, že se snad podaří někoho z posádky vrtulníku zachránit, jenže jejich modlitby nebyly vyslyšeny. „Všichni zemřeli. Z vrtulníku nic nezůstalo, totálně shořel,“ potvrdil webu Pluska.sk roztřeseným hlasem bratr jedné z obětí. „Je to hrozná rána pro celou rodinu. Jeho matka jenom pláče, je úplně zničená,“ rozplakala se zase jeho teta. Vyrovnat se s prvotním šokem nyní pomáhají pozůstalým i psychologové.

marianskelazne ( 9. září 2016 19:10 )

pro dobrotu na zebrotu...kvuli ozralkovi jsou vsichni mrtvi...

Zobrazit celou diskusi