Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Záchranářský vrtulník se zřítil v horách: Zahynuli čtyři lidé včetně pacienta

Autor: lm, ČTK - 
8. září 2016
07:16

U Banské Bystrice se ve středu večer ztratil z radarů vrtulník. Na palubě byli tři záchranáři a jeden pacient. Třicet sekund poté, co stroj vzlétl, se z vysílačky ozvaly podivné zvuky a posádka se odmlčela. Nejhorší obavy se dnes nad ránem naplnily. Trosky vrtulníku byly objeveny v nepřístupném horském terénu.

Vrtulník Bell 429 popradské záchranné služby Air-Transport Europe (ATE) vzlétl ve středu večer k pacientovi se zraněnou nohou. Podle místních měl Ján M. (†38) v oblasti chatu a nohu si poranil při pádu na procházce.

Kolem deváté večer záchranáři pacienta naložili a odletěli. Podle serveru TVNOVINY.sk se třicet sekund poté z vysílačky ozvaly podivné zvuky a nastalo ticho.

„Vrtulník přistál. Letečtí záchranáři ošetřili a naložili zraněného do vrtulníku a vzlétli. Trvalo to jen chvíli, do minuty, a ozvalo se takové tlumené bouchnutí. Nevěděli jsme, co se stalo, ale najednou jsme neslyšeli vrtulník,“ uvedl kameraman TV JOJ Peter Buran, který byl v oblasti, kde se vrtulník zřítil.

Po vrtulníku bylo ihned vyhlášeno rozsáhlé pátrání, ke kterému se přidali i dobrovolníci. Trosky vrtulníku byly objeveny pomocí termovize přibližně o půl druhé ráno v katastru obce Strelníky. Podle informací slovenských médií nehodu bohužel nikdo nepřežil. „V časných ranních hodinách byly nalezeny první trosky vrtulníku a následně dvě těla, která dosud nebyla identifikována,“ potvrdila slovenské televizi mluvčí ATE Zuzana Hopjaková.

Vrak leží v nepřístupném horském terénu, kam se dostanou jen čtyřkolky. Navíc na místě zuří nepříznivé povětrnostní podmínky. Na místo dorazil i ministr vnitra Robert Kaliňák.

Příčiny nehody zatím nejsou známé. Padesátiletý pilot vrtulníku Ján Rušin podle ATE patřil k nejzkušenějším ve společnosti. Nalétáno měl přes 4640 letových hodin a součástí leteckého záchranářského týmu byl od roku 1995. Spolu s ním na palubě byli lékařka MUDr. Patrícia Krajňáková (†46) a záchranář František Bartoš (†32).

Posádka vrtulníku se podle portálu Aktuality.sk specializovala na slaňování v těžce dostupném terénu. Šlo o nový stroj Bell 429, který záchranáři v závěru srpna představili mediím a který doplnil dříve používané vrtulníky Agusta.

„Životy našich kolegů bohužel vyhasly právě při plnění svého náročného poslání, jakým byla pomoc a záchrana lidem v tísni. Za jejich nasazení a oddanou práci, kterou vykonávali s nejvyšší profesionalitou, jim patří naše nesmírná díky a uznání,“ uvedla záchranná společnost Air-Transport Europe.

K podobné tragédii došlo na Slovensku i loni v srpnu. Celá čtyřčlenná posádka záchranářského vrtulníku tehdy nepřežila pád stroje, který se zřítil ve Slovenském ráji, kam letěl na pomoc zraněnému chlapci.

Video  Pád záchranářského vrtulníku na Slovensku  - TV JOJ
Video se připravuje ...

dfghjk ( 8. září 2016 16:38 )

...a blbá Lucina Borhyová se tomu ještě tlemí...tele jedno!

ivoadler ( 8. září 2016 10:35 )

Mají blbý vrtulníky, co dodat.

odol ( 8. září 2016 08:38 )

Vrtuľník je dobrá vec....ale....

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání