Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 23°C

Tragická nehoda záchranářského vrtulníku: Čtyři Slováci zemřeli jako hrdinové

Slovenská posádka záchranářského vrtulníku zahynula při nehodě
 (Autor: Profimedia, Facebook)
Autor: ČTK - 
18. července 2015
14:02

Těla všech čtyř obětí byla dnes vyproštěna z havarovaného záchranářského vrtulníku, který se v pátek zřítil ve Slovenském ráji v lokalitě Kláštorská dolina. Na místě pokračují záchranné práce a vyšetřování příčin nehody, roklina Prielom Hornádu je proto v daném úseku až do odvolání uzavřena.

Nehoda se stala v pátek večer, kdy záchranáři letěli na pomoc zraněnému desetiletému německému chlapci. Podle prvních poznatků stroj narazil do drátů elektrického vedení a spadl do vody v rokli. Zahynula celá čtyřčlenná posádka.

 

Vrtulník Agusta A109 K-2 patřil společnosti ATE se sídlem v Popradu. Mezi obětmi byl lékař Marek Rigda, horský záchranář Dušan Leskovjanský, letecký záchranář a pilot Ľubomír Majerčák, který byl už v roce 2008 při leteckém neštěstí, jako jediný ale nehodu přežil. 

 

Mluvčí ATE Zuzana Turovčeková dnes uvedla, že všichni měli dlouholeté zkušenosti. Pilot létal 24 let, nalétal za svou kariéru přes 1800 hodin, řekla. Stejně zkušení byli i záchranáři s mnohaletou praxí.

 

„Během své dlouholeté praxe pomohli stovkám zraněných, kteří se ocitli v nouzi, a zachránili několik desítek životů. V pátek při záchranné akce bohužel vyhasly ty jejich. Za jejich obětavou práci a plné nasazení jim patří velké uznání a čest jejich památce,“ řekl Turočeková.

 

Společnost ATE provozuje sedm stanic letecké záchranné služby po celém Slovensku, mimo jiné právě i v Popradu, odkud havarovaný vrtulník vyrazil.

 

alenamalena ( 18. července 2015 15:29 )

Kvůli jednomu neposlušnému parchantovi zemřelo tolik lidí.....soustrast rodinám a ten kluk bude tímto potrestaný do konce života...

lalia ( 18. července 2015 15:03 )

Škoda 4 lidských životů.Byli to opravdoví chlapi.Budou chybět nejen doma.Takových je málo.

pepen ( 18. července 2015 14:32 )

Pro rodiny je to veliká tragedie.Mladé lidi-je jich opravdu škoda-záchranáři a lékaři-jedou zachraňovat životy a sami zahynou!!!Kondolence rodinám.

Zobrazit celou diskusi