Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Ruská stíhačka naletěla na americkou: Dělily je tři metry, stěžuje si Pentagon

Ruský přepadový stíhací letoun Su-27 se prý na tři metry přiblížil americkému.
Ruský přepadový stíhací letoun Su-27 se prý na tři metry přiblížil americkému.  (Autor: ČTK)
Autor: ČTK - 
7. září 2016
20:57

Ruský přepadový stíhací letoun Su-27 se dnes dopoledne nad Černým mořem nebezpečně přiblížil k americkému hlídkovému letadlu P-8. Agentuře Reuters to oznámily zdroje z Pentagonu. Rusko incident potvrdilo a uvedlo, že ruský stroj jednal v souladu se zásadami mezinárodního práva.

Podle Pentagonu se ruské letadlo přiblížilo k americkému letounu na vzdálenost pouhých tří metrů, což je „nebezpečné a neprofesionální“, uvedlo americké ministerstvo obrany. Moskva tvrdí, že americký letoun měl vypnutý odpovídač, který je nutný k identifikaci letadla. Incident trval asi 19 minut.

 

K zatím poslední podobné události došlo v dubnu, kdy dva ruské bojové letouny simulovaly útočné manévry v blízkosti amerického raketového křižníku operujícího v Baltském moři.

Podle mluvčího ruského ministerstva obrany Igora Konašenkova jednal dnes ruský stroj v „přísném souladu“ s mezinárodním právem. Americký špionážní letoun se podle něj dvakrát pokoušel přiblížit ke státní hranici Ruska a letěl s vypnutým odpovídačem. Po manévru ruského stíhače se americké letadlo vzdálilo, řekl mluvčí.

zadnice ( 8. září 2016 13:36 )

Moskva tvrdí, že americký letoun měl vypnutý odpovídač, který je nutný k identifikaci letadla. Američani tam neměli co dělat a utajovat identifikaci! Více na http://www.blesk.cz/clanek/zpravy-svet/417092/ruska-stihacka-naletela-na-americkou-delily-je-tri-met ry-stezuje-si-pentagon.html?utm_source=blesk.cz&utm_medium=copy

tgbg ( 8. září 2016 11:58 )

Zde je vidět MISTROVSTVÍ AMERICKÝCH pilotů. To že si ruští piloti znečistili nejen kombinézy ale celý kokpit hovínkama a nyní jsou pro neschopnost za trest na Sibiři je úsměvné.

gabreta ( 8. září 2016 10:57 )

Ruskej mužík odstartuje s "Kukuruznikem" a celej slavnej Jemerickej "Top Gun" je v perdeli!!!

tgbg ( 8. září 2016 07:39 )

Nevím proč toho ruskyho fašistu okamžitě nesundal!!!!

gabreta ( 8. září 2016 05:20 )

"Letouny Suchoj Su-27 ve středu startovaly k americkým špionážním strojům P-8A Poseidon"! Tak si to páni redaktoři srovnejte ve vašich prázdných makovicích!! A Rusáci se zachovali naprosto profesionálně. Ti se z Amíků nepos*erou! Bejt to Turek, tak šli dolu!!

Zobrazit celou diskusi