Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Putin a Obama na G20: Podivně dlouhá jednání nepřinesla výsledek

Autor: ČTK, mb - 
5. září 2016
13:55

Prezidenti Ruska a Spojených států Vladimir Putin (63) a Barack Obama (55) na své dnešní dvoustranné schůzce na okraj summitu G20 v čínském Chang-čou nedospěli k průlomu v jednáních o příměří v Sýrii. Dohodli se však, že budou nadále společně hledat cestu k poskytování pomoci tisícům civilistů v obležených syrských městech. Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov (48) uvedl, že kromě Sýrie mluvili prezidenti také o situaci na Ukrajině.

Dnešní setkání podle Peskova trvalo déle, než se očekávalo, a sice plných 90 minut. Šéfové Kremlu a Bílého domu se dohodli, že vysocí představitelé ruského a amerického ministerstva zahraničí se sejdou k dalším rozhovorům o Sýrii co nejdříve, pravděpodobně ještě tento týden.

Americká strana se snaží urychleně dospět k dohodě, protože má na paměti zhoršující se podmínky v obleženém městě Aleppo. Současně ale Spojené státy nechtějí uzavřít dohodu, která by nebyla efektivní, řekl vysoký činitel americké vlády.

V Chang-čou, kde se v neděli a dnes koná summit velkých světových ekonomik, už o Sýrii opakovaně jednali šéfové americké a ruské diplomacie Sergej Lavrov (66) a John Kerry (72). Podle amerického ministerstva zahraničí rozdíly v postojích stran přetrvávají. Lavrov a Kerry se účastnili i dnešní schůzky svých prezidentů.

Rusko v syrské občanské válce podporuje síly syrského prezidenta Bašára Asada (50), které bojují proti teroristům, mezi nimiž jsou islamisté i tzv.umírnění povstalci. USA a jejich spojenci v konfliktu stojí na straně umírněných odpůrců Asadova režimu.

Putin a Obama spolu v Chang-čou ještě dříve několikrát krátce hovořili „vestoje“ a dohodli se na dnešním rozhovoru. Iniciativa vzešla od Obamy, tvrdí ruská tisková agentura TASS. Dodala, že Obama a Putin se naposledy sešli na klimatické konferenci v Paříži loni v listopadu; letos spolu několikrát telefonovali.

Okolojdouci ( 5. září 2016 17:44 )

..... možná se kluci dohodli, ale není to pro naše uši.

fotrpjotr ( 5. září 2016 15:27 )

Obamaovi se stejně nedá věřit.

Zobrazit celou diskusi