Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 9°C

Masové vraždy a ďábel v těle: V Rusku pro zábavu démonizují Obamu

Autor: mb - 
27. února 2016
19:42

V Rusku, které má tradičně komplikovaný vztah s USA, je teď populární démonizace amerického prezidenta Baracka Obamy (54). Doslova. Obama byl už znázorněn jako ďábel, nařčen z masových vražd, ale také posloužil jako tvář bizarní protikuřácké kampaně. Kouření údajně zabíjí víc lidí než americký prezident, dál naznačuje, že je to s podivem, protože Obama zabíjí opravdu hodně lidí.

„Obracíme se na OSN… Nechápeme a ani nechceme pochopit, proč si USA přisvojilo roli světového soudce a kata. Chceme vědět, kdo bude potrestán za hrůzy, slzy, krev a smrt, které Spojené státy přináší celému lidstvu. Kdo bude potrestán za smrt civilistů v Libyi, Jugoslávii a desítkách dalších zemí?... Současný prezident navazuje na práci svých předchůdců, jedná podle principu »my můžeme všechno«. Spojené státy mají mocnou armádu a jaderný arzenál, jsou tak spolu s prezidentem Obamou jednou z nejzávažnějších hrozeb pro naši civilizaci,“ říkají studenti několika ruských univerzit v klipu, který podbarvuje dramatická hudba.

„Žádáme Mezinárodní soudní dvůr v Haagu, aby vyšetřil činy Baracka Obamy. Musí být spravedlivě potrestán za tisíce zmařených životů,“ uzavírají pak studenti svůj klip, kterým „oslovují“ OSN.

Nepřítel lidu

Videoklip ruských studentů není ojedinělým počinem, protiamerické nálady byly v Rusku v posledních několika letech posíleny postojem USA k ukrajinské krizi, podporou tzv. arabského jara i výroky amerických politiků, kteří Rusko dlouhodobě vykreslují v negativním světle. Na zeď jednoho moskevského domu se nedávno promítal krátký film, kde Barack Obama zobrazený jako ďábel požírá Ukrajinu a další státy. S každým dalším pozřeným soustem se americký prezident více a více podobá zrůdě z pekla.

Dalším dílem do protiobamovské mozaiky byla svérázná kampaň proti kouření. I když kampaň… ve skutečnosti šlo opět o amerického prezidenta. Na jedné ruské zastávce se objevil plakát s kouřícím Obamou a nápisem: „Kouření zabíjí více lidí než Obama. A to jich Obama zabíjí hodně. Nekuřte. Nebuďte jako Obama.“

V Rusku mají novou zábavu: Démonizace Obamy je „in“ V Rusku mají novou zábavu: Démonizace Obamy je „in“ | Repro yotube

A aby toho nebylo málo, naproti americké ambasádě v Moskvě byl vyvěšen plakát s portrétem Obamy a jednoduchým vzkazem: „Vrah.“

V Rusku mají novou zábavu: Démonizace Obamy je „in“ V Rusku mají novou zábavu: Démonizace Obamy je „in“ | Repro yotube

Na objednávku Kremlu?

Za plakátem s Barackem Obamou stojí sdružení Glavplakat, které si bere na mušku kromě prezidenta např. liberální opozici. Videoklip požadující potrestání Obamy mají však na svědomí studenti z několika univerzit po celém Rusku. Kreml sází právě na mládež, na „vlasteneckou výchovu“ uvolnil nehledě na krizi nemalé finanční prostředky.

Označit všechny protiamerické akce jako práci Kremlu by však bylo příliš jednoduché. Ač se to zdá ze západního pohledu zvláštní, ruský prezident Vladimir Putin (63) je vnímán určitou částí společnosti jako pragmatik, který nepostupuje dostatečně rozhodně proti Západu.

Obzvláště velký vliv hlavně v regionální politice získávají stoupenci ruského filozofa Dugina (54), tzv. Euroasijci. Putin radikálnější skupiny zklamal tím, že nezasáhl na Donbasu a de facto tím pohřbil projekt „Novorossija“, jenž počítal s vytvořením území na jihovýchodě Ukrajiny od Oděsy až po Charkov.

Nevoli v ruské společnosti též vyvolaly sankce, události na Ukrajině, ze kterých mnozí Rusové viní Západ a v neposlední řadě neustálé posilování vojsk NATO u ruských hranic. Vzájemná nedůvěra mezi Západem a Ruskem tak nadále roste.

Samo ( 28. února 2016 10:00 )

Masové vraždy provádí v dnešní době Rusové v Sýrii, při leteckých útocích používají kobercové nálety a staré bomby bez jakéhokoliv navádění na cíl. Výsledkem je jejich bombardování je zničení několika nemocnic a škol a stovky mtvých civilistů. A dalším důsledkem zapojení Ruska do války v Sýrii byl narůst počtu imigrantů do Evropy, což byl nesporně ruský záměr při zapojení se do této války.

tuba24 ( 28. února 2016 08:25 )

neboj, zachvilku pride nejaky pracovnik rusko-fasistickej ambasady a vysvetli ti ze AIDS je produktom kapitalistov v USA na znicenie ruska

tgbg ( 28. února 2016 08:12 )

Co všechno si vychlastaní ruští ubozí fašouni vymyslí, než definitivně padnou na hubu. Ruako, každý měsíc nových 8000 případů AIDS.

rumungro ( 27. února 2016 23:48 )

U nás vlastencům nadávají prospěcháři do xenofobů. Opravdu zvrácená logika od filozofických pomatenců. Jedna usa agentka - kolaborantka, vymývá mozky jako rektorka v Praze na UK.

jir-ka ( 27. února 2016 21:41 )

Zajímavé je to , že ze západu do Ruska emigrovalo asi tak pár jedinců , kdežto do USA to byly miliony lidí , ne-li desítky miliony . A hlavně z Ruska minimálně desetitisíce lidí . Možná více .

Zobrazit celou diskusi