Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Hladovějící pilotka vzkázala Rusům: „Rozsudek se mnou vyhlásíte až posmrtně.“

Autor: simao, ČTK - 
3. března 2016
16:35

Ruský soud s ukrajinskou pilotkou je ve finále. Zadržená Nadija Savčenková v emotivní závěrečné řeči zkritizovala Putinovu zemi za „podlé“ útoky na Krym i jinde, uvedla, že „ruské televize lžou“. A varovala, že pokud se její proces dál potáhne, budou muset nad ní vyhlásit rozsudek posmrtně. Chystá se na suchou hladovku, ale vzkazuje, že ji Rusové nezlomili.

Savčenková u soudu přednesla ve čtvrtek závěrečnou řeč. Ruská prokuratura žádá pro ukrajinskou letkyni 23 let vězení a pokutu 100 tisíc rublů (34 tisíc korun) za údajný podíl na zabití dvou ruských novinářů v Donbasu.

„Soude, obracím se k vám. Dejte pro klid prokurátorů klidně těch 23 let. Ani o den více, ani o den méně, tak, aby neměli příležitost k různým odvoláváním a zdržování času. Už jste prokázali, že jste k ničemu. Ukázali jste, jak si může Rusko uříznout ostudu kvůli jedinému člověku. Nezlomili jste mě! Nikdy mě nezlomíte! Proto už to ukončete co nejdříve,“ přeložil slova Savčenkové server tapolitika.cz.

Savčenková pije jen vodu

Ukrajinská letkyně, která byla mezitím zvolena za poslankyni kyjevského parlamentu, na protest proti postupu ruské justice držela opakovaně hladovku. Zatím poslední vyhlásila v polovině loňského prosince. Pije jen vodu.

„Pokud si soud řekne o dobu více než dvou týdnů na vynesení rozsudku, který je již stejně připraven shora, počínaje zítřkem vyhlásím suchou hladovku a rozsudek již vyhlásíte posmrtně,“ varovala Savčenková.

Vinu Ukrajinky považuje prokuratura za prokázanou, Savčenková provinění rozhodně popírá. Byla obžalována z vraždy, z pokusu o vraždu a z nezákonného překročení ruských hranic. Předloni v létě v oblasti Donbasu na východě Ukrajiny údajně úmyslně navedla minometnou palbu na skupinu neozbrojených civilistů a novinářů, kteří byli na kontrolním stanovišti separatistů. Dva ruští novináři byli při následném útoku zabiti.

Savčenková ale tvrdí, že byla do Ruska zavlečena a že ji separatisté zajali ještě před útokem. Během své závěrečné řeči se také tvrdě navezla do politiky Putinova Ruska.

Zatímco soud prý její vinu rozhodně neprokázal, prokázal naopak vinu ruské vlády. „Její vina spočívá v anexi ukrajinského území – anexi Krymu a rozpoutání války na Donbasu. Její vina spočívá v tom, že svými nevyhlášenými podlými válkami se po celém světě snaží vytvořit totalitní režimy pod dominancí Ruska. Lezou všude a páchají genocidu na tamních lidech. Viděli jsme to v Čečensku, v Abcházii, dnes to vidíme na Ukrajině, v Dagestánu, v Sýrii,“ dodala Savčenková dle serveru tapolitika.cz.

Věznění Savčenkové vyvolalo silné mezinárodní protesty, řetězovou hladovku za její propuštění například drželi poslanci Evropského parlamentu. V médiích se objevují spekulace, že po vyhlášení rozsudku bude letkyně vyměněna za ruské vojáky zatčené na Ukrajině během vojenských operací v Donbasu. Sama Savčenková ve své řeči zmínila, že nehodlá čekat na „jakékoli výměny, kšeftování ani průtahy“.

Samo ( 10. března 2016 14:05 )

Savčenková to má v hlavě v pořádku. Ona se jen brání ruské zvůli, kdy unáší ukrajinské občany do Ruska a zde je soudí podle ruského práva, kdy je rozsudek určený dopředu. Je to tam stejné jako v dobách stalinismu. Unesli před tím než byl útok na novináře proveden. A to mi připomíná rozsudek brněnského krajského soudu nad Vitáskovou. Ta dostala nejvyšší trest v kauze udání licencí pro solární elektrárnu bratrů Zemkových, ačkoliv do úřadu v ERU nastoupila až 8 měsíců po udělení licence. Takže stalinistické metody a soudy už nastupují i u nás.

salto ( 4. března 2016 12:33 )

Nezlomili jste mě! Nikdy mě nezlomíte! Ta to má zlomený už dávno ve svý palici

tgbg ( 3. března 2016 18:32 )

Šílený ruský Mongol je schopen zničit celou planetu Zem. Jako Hitler-Putler.

villi ( 3. března 2016 17:31 )

TA SE ODSOUDILA SAMA !!!

vladekar ( 3. března 2016 16:56 )

Alespoň si to, co sesmolíte, po sobě přečtěte. Pomsrtně... ach jo.

Zobrazit celou diskusi