Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Floridu ochromil hurikán: 70 tisíc domů je bez proudu. V šoku je i policie

Autor: ČTK, Mii - 
2. září 2016
13:00

Sever Floridy v pátek ráno zasáhl hurikán Hermine, který s sebou přinesl intenzivní srážky a vítr o síle 130 kilometrů v hodině. Během přesunu nad územím Floridy hurikán postupně zeslábl na tropickou bouři. Nejméně 70 000 domů ve městě Tallahassee je bez elektřiny. Meteorologové varují před možností bleskových povodní a vyzvali obyvatele, aby se zdržovali ve vyšších patrech, uvedla BBC. Je to první hurikán, který tento americký stát zasáhl za 11 let.

Stav nouze je vyhlášen v 51 okresech. Silný vítr lámal stromy a sloupy elektrického vedení. První zaplavená místa hlásí město Cedar Key. „Je tu zmatek... velká voda je na mnoha místech,“ uvedl Virgil Sandlin, policejní šéf ze Cedar Key. „Byl jsem tu i v roce 1985 během hurikánu Elena, ale nevzpomínám si na nic tak hrozného,“ dodal.

Záchranáři museli v oblasti Green Key a Hudson Beach evakuovat nejméně 18 lidí, kteří kvůli stoupající vodě uvázli ve svých domech. Všechny obyvatele zasažené katastrofou odvezli do provizorního přístřešku, uvedla agentura AP. Zaplaveno bylo i množství silnic.  

Florida se s bouřemi setkává často, hurikány jsou ale novinkou. Obvykle se tomuto americkému státu vyhýbají. Posledním hurikánem, který v oblasti udeřil, byla v říjnu 2005 Wilma, která způsobila smrt pěti lidí a škody za 23 miliard dolarů (zhruba 560 miliard korun).  

„Životy lidí mohou být ohroženy. Neměli jsme tu hurikán dlouhé roky,“ nechal se slyšet guvernér Scott. Pokud bude situace kritická, je připraveno zasáhnout 8 000 příslušníků floridské národní gardy, dodal. Obyvatele zároveň vyzval, aby nevycházeli z domů, dokud bouře nepřejde. 

Hermine je již čtvrtým hurikánem letošní atlantické bouřkové sezony. Maximální síla větru v centru dosahovala 130 kilometrů za hodinu. Meteorologové předpovídali, že bouře může přinést v některých oblastech až 51 centimetrů srážek a vlny vysoké 3,6 metru.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Zobrazit celou diskusi