Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Největší katastrofa od Katriny: Povodně v Louisianě zabily už 13 lidí

Autor: ČTK - 
19. srpna 2016
18:27

Rozsáhlé záplavy na jihu americké Louisiany jsou největší živelní pohromou od ničivého hurikánu Katrina z roku 2005. Napsala to dnes agentura AP s odvoláním na zprávy záchranářů. Voda už zaplavila 40 000 domů, lidé se uchylují do provizorních ubytoven nebo přespávají v obytných přívěsech. Záplavy mají zatím 13 obětí.

Povodně podle amerických médií dostaly mnoho rodin do kritické situace, protože jejich obydlí nebyla pojištěna a na opravu nemají dost peněz. Kolik lidí bude potřebovat provizorní přístřeší, není zatím zřejmé. Úřady vyzvaly obyvatelstvo, aby se poohlédlo po jakémkoli suchém místě k přežití, které je volně k dispozici. Situaci komplikuje dusivé vedro.

Finanční problémy hrozí kvůli záplavám i Louisianě. Stát už podle odhadů zaplatil za řešení následků pohromy 13 milionů dolarů (310 milionů Kč), což je podle odborníků minimalistický odhad, který ještě určitě poroste. Představitelé státu už upozornili, že Louisiana bude pravděpodobně potřebovat krátkodobé bankovní půjčky, aby nedostatek peněz zcela neochromil fungování státních institucí.

Záplavy, které postihly okolí měst Baton Rouge a Lafayette, usmrtily nejméně třináct lidí. Kolem 30 000 lidí bylo ze zaplavených oblastí evakuováno. V provizorních přístřeších stále zůstává na 4000 osob, v době vrcholících záplav jich bylo až 11 000.

Úřadům se už přihlásilo zhruba 85 000 osob jako oběti živelní pohromy. Tento krok jim otevírá možnost čerpat prostředky z federálního pomocného fondu. Kolik peněz federální vláda na řešení následků povodní uvolní, zatím není známo.

Podle pojišťovacího agenta Jima Donelona bylo v zaplavené zóně pojištěno jen 12 procent nemovitostí. Místní tvrdí, že potřeba pojistit se před živelní pohromou nebyla zřejmá, protože záplavy podobného rozsahu region nikdy nepostihly. Na internetu se organizují dobrovolné sbírky pro postižené.

Zobrazit celou diskusi