Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Češi vysílají pomoc. Bouře, lijáky a povodně zpustošily Makedonii

Autor: simao, ČTK - 
10. srpna 2016
20:45

Při řádění živlů v Makedonii zemřelo už více než 10 lidí. Humanitární pomoc do země postižené silnými bouřkami a povodněmi nyní vysílají i čeští hasiči. Česko totiž nabídlo Makedoncům osm elektrocentrál a téměř padesátku čerpadel. S řešením povodňových stavů máme bohaté zkušenosti, upozornila mluvčí hasičů Nicole Zaoralová.

Humanitární konvoj vyjede ve čtvrtek, oznámila mluvčí generálního ředitelství Hasičského záchranného sboru ČR Nicole Zaoralová.

Bouře zasáhly Makedonii o víkendu. Záplavy a prudký vítr zabily v makedonské metropoli Skopje v noci na neděli asi dvě desítky lidí a poničily stovky domů. Podle zprávy tamního ministerstva vnitra ve městě během několika hodin napršela měsíční norma srážek.

„V hlavním městě Skopje dosahovala voda v ulicích až do výšky 1,5 metru,“ upozornila Zaoralová. Makedonie následně požádala, podle mluvčí prostřednictvím evropského systému krizové komunikace CECIS, o humanitární pomoc.

„Česká republika, která má s řešením povodňových stavů bohaté zkušenosti, nabídla Makedonii osm elektrocentrál a 47 kalových čerpadel. Makedonie nabídku akceptovala,“ oznámila mluvčí.

Pomoc poveze jeden plně naložený nákladní vůz s přívěsem a jedno velitelské vozidlo. Ze Základny humanitární pomoci ve Zbirohu na Rokycansku vyjedou ve čtvrtek dopoledne.

Po cestě dlouhé asi 1500 kilometrů, vedoucí přes Slovensko, Maďarsko, Rumunsko a Bulharsko, a krátkém odpočinku v Sofii dorazí v sobotu do Makedonie. Pomoc převezmou místní úřady ve Skopje za přítomnosti českého velvyslance.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi