Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C

Průtrž mračen způsobila v Makedonii bleskové povodně: Nejméně 20 mrtvých!

Autor: ČTK, lm - 
7. srpna 2016
15:23

Nejméně 20 lidí se v makedonské metropoli Skopje v noci na dnešek stalo obětí prudkých dešťů a silného nárazového větru. Podle zprávy ministerstva vnitra ve městě během několika hodin napršela měsíční norma srážek. Ulice zablokovaly popadané stromy. Nepřízeň počasí narušila dopravu v Chorvatsku a zkomplikovala cestu turistům směřujícím k moři.

Podle ministerstva zdravotnictví se počet mrtvých ve Skopje pravděpodobně ještě zvýší, až budou dokončeny vyprošťovací práce. Šedesát obyvatel hlavního města bylo se zraněním převezeno do nemocnice. Evakuováno z míst povodní bylo zatím tisíc lidí.

Obyvatelé Skopje hlásili rozsáhlé výpadky elektřiny, lidé prosili o pomoc prostřednictvím sociálních sítí. Desítky aut uvázly ve vodě, zničeny byly stovky domů. Radnice podle místní televize Nova TV nasadila armádu a posílené oddíly policie. Záchranářské týmy podle agentury AFP pátrají po dalších obětech.

Během pěti hodin spadlo v postižených oblastech asi 93 litrů vody na metr čtvereční. Kanalizační systém nestačil odvádět vodu z ulic, v některých čtvrtích se hlavní komunikace změnily v rozvodněné řeky. Záplavy a prudký vítr způsobily ve města značné hmotné škody.

Ministr zdravotnictví Nikola Todorov novinářům sdělil, že v kalamitních oblastech bude vyhlášen mimořádný stav. Úřady vyzvaly obyvatele Skopje, aby nevycházeli z domovů a pili jen balenou vodu. Meteorologové varovali, že nepříznivé počasí bude v příštích dnech pokračovat.

Video  V noci přišly bleskové povodně: Lijáky v Makedonii zabíjely  - Reuters
Video se připravuje ...

boier ( 7. srpna 2016 19:21 )

samej mercedes

Zobrazit celou diskusi