Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno, déšť 14°C

Stovky lidí se praly o jídlo a vodu: Vláda do Mosulu poslala pomoc bez vojáků

Autor: jer, ČTK - 
4. prosince 2016
18:31

Ve východní části iráckého Mosulu v neděli vypukl chaos, když se stovky lidí vrhly na nákladní automobily s vodou a potravinami, které do nedávno osvobozené oblasti dorazily. Informovala o tom agentura AP. Kamiony s pomocí vyslala irácká vláda, reagovala tak na žádost humanitárních organizací, které se obávaly, že místním obyvatelům hrozí nedostatek pitné vody a jídla.

„Nepanuje tady žádná spravedlnost,“ řekl Abú Ahmad, který se z bezpečnostních důvodů bál zveřejnil celé jméno. „Někteří lidé si vzali množství tašek s jídlem, jiní nedostali nic,“ dodal. I když měly nákladní automobily na sobě označení, že rozvážejí pomoc jménem místní vlády, u rozdělování pomoci údajně nebyl žádný z vládních úředníků či jiný bezpečnostní představitel.

Muži, ženy i děti ihned po příjezdu kamionů začali bojovat o pytle s moukou a krabice s jablky, popsala AP. „Jsme zoufalí, to je poprvé, co vidím automobil s pomocí,“ uvedl abú Ahmad. Potraviny a voda, které si místní obyvatelé nashromáždili před začátkem ofenzivy, podle něj již došly.

Ofenziva u Mosulu, která začala 17. října, je největší iráckou vojenskou operací od invaze vedené Američany v roce 2003. Podílejí se na ní desítky tisíc iráckých vojáků, policistů, členů kurdských sil, sunnitských kmenových bojovníků a příslušníků šíitských milic. Ze vzduchu operaci podporují letouny mezinárodní koalice v čele se Spojenými státy. Islamisté Mosul obsadili již v roce 2014.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Zobrazit celou diskusi