Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Dětský atentátník se v Turecku odpálil při svatebním obřadu. Zemřelo 51 lidí

Autor: ČTK, val - 
21. srpna 2016
14:44

Přes pět desítek svatebčanů zahynulu při pumovém útoku v jižním Turecku, dalších 94 lidí bylo zraněno. O podrobnostech tragédie informovaly turecké úřady v noci na neděli. Na svatbě se s největší pravděpodobností odpálil sebevražedný atentátník. Prezident Recep Tayyip Erdogan usoudil, že za útokem „pravděpodobně“ stojí radikální uskupení Islámský stát (IS). Vrahem byl prý chlapec ve věku 12 až 14 let.

Podle guvernéra oblasti Aliho Yerlikayi mají atentát na svědomí buď kurdští extremisté, nebo bojovníci IS. Sebevražedný atentátník se podle místních médií odpálil během obřadu, který se konal pod širým nebem. „Odsuzujeme zrádce, kteří připravili a spáchali tento útok,“ zdůraznil guvernér.

Útok se uskutečnil ve městě Gaziantep, které leží zhruba 65 kilometrů od syrských hranic. V oblasti letos v květnu sebevražedný atentátník zabil dva policisty. Svatby se podle agentury AFP zúčastnilo mnoho Kurdů, zejména žen a dětí, a mnoho z nich přišlo o život, což posílilo spekulace o tom, že útok je dílem islamistů. Mnoho z nich považuje Kurdy za nepřátele; v sousední Sýrii kurdské milice bojují s IS.

Následky sebevražedného útoku Následky sebevražedného útoku | EPA/SEDAT SUNA

Erdogan viní Islámský stát

Prezident Erdogan v prohlášení uvedl, že nedělá „žádný rozdíl“ mezi kazatelem v exilu Fethullahem Gülenem, kterého viní z nepovedeného pokusu o převrat v Turecku z půlky července, kurdskými povstalci a IS coby „pravděpodobným strůjcem atentátu v Gaziantepu“.

„Naše země, náš národ mohou jen zopakovat jediné poselství těm, kteří na nás útočí: prohrajete!“ zdůraznil prezident.

Také turecký premiér Binali Yildirim v prohlášení atentát odsoudil a slíbil, že země překoná období „ďábelských“ útoků. „Svatební slavnost se změnila v místo zármutku,“ řekl šéf kabinetu.

Blízcí obětí pumového útoku na svatbu v Turecku Blízcí obětí pumového útoku na svatbu v Turecku | EPA/SEDAT SUNA

Podobné atentáty jsou v Turecku v posledních dnech stále častější. Trojice pumových útoků, které otřásly ve středu a ve čtvrtek východem Turecka, si vyžádala celkem 14 mrtvých a více než 220 zraněných.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

eda22 ( 21. srpna 2016 21:53 )

Erdogan si IS vychoval, jeho syn s nimi kšeftoval. Turecko prostě nepatří do EU a ani si nezaslouží bezvízový styk. Ať žije svobodný Kurdistán! Turecko se rozkládá na území ukradeném Arménům, Kurdům a Řekům.

pupak ( 21. srpna 2016 20:08 )

Chlapec patřil k rodině ženicha, nebo nevěsty?

marlen52 ( 21. srpna 2016 19:47 )

 to jsou ty děti vycvičené isis.takových přichází do Evropy plno ale Merkelová je pořád vítá.vůbec bych nedovolila aby se vylodili okamžitě je posílat zpět.

asijo ( 21. srpna 2016 18:13 )

Celkem hlučný svatební dar.

arne127 ( 21. srpna 2016 16:25 )

Zdenek43:Jsi magor či co.Proč do toho pleteš Zemana.Jsi asi mentálně postižený,že nevíš co meleš za nesmysly

Zobrazit celou diskusi