Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 10°C

Generál Šedivý o masakru na Floridě: ISIS si mohl přivlastnit akci vlka samotáře

Autor: David Budai - 
13. června 2016
08:06

K útoku v gay klubu na Floridě, při kterém zemřelo 50 lidí, se přihlásil Islámský stát. Podle generála a bezpečnostního experta Jiřího Šedivého jde o běžnou taktiku teroristických skupin, které chtějí prolévat krev v USA i Evropě. Bývalý náčelník Generálního štábu Armády ČR v rozhovoru pro Blesk.cz upozornil, že útoky nám hrozí hlavně v souvislosti se stovkami tisíc migrantů proudících do států EU.

K útokům v americkém Orlandu se přihlásil Islámský stát. Jak to vnímáte?

Je to přirozený proces. Islámský stát (ISIS) už několikrát deklaroval, že přenese svůj boj do Evropy a Spojených států, a tohle může být jeden z možných výsledků té hrozby. Musím ale upozornit, že ISIS se mohl přihlásit k teroristickému činu nějakého vlka samotáře a jenom toho využil. Každopádně je to projev extrémního islámu.

Nabývá tedy ISIS na síle a může být nebezpečnější?

Takhle přesně se to nedá říct. ISIS ztrácí svou pozici na Středním východě, ať již v Iráku, Sýrii a pravděpodobně i v Libyi, a zároveň s tím přenáší svou „válku“ na území křižáků („křižácké státy“ v Evropě, které se spojily proti Islámskému státu, pozn. red), jak se často vyjadřují, a toto je projev jejich snažení.

To neznamená, že bude silnější, spíše je to přirozený proces a trvá už delší dobu. Ti, kteří byli vysláni do zahraničí, plní svou roli. Ale pokud není prokázán skutečný přímý vztah mezi tímto teroristickým činem a Islámským státem, neznamená to, že je to právě zmíněná hrozba, kterou ISIS v minulosti několikrát řekl.

S migranty míří do Evropy teroristé

Proč se ISIS přihlásí také k útoku, který reálně neprovedl?

Dělají to teroristické organizace téměř regulérně, je to pokus nějakým způsobem zvýraznit svou pozici. V tomto okamžiku nevylučujeme jedno ani druhé. To, že byl útočník v Orlandu sympatizantem Islámského státu, to je zřetelné a jasné. Ale to neznamená, že útok byl přímo řízen a organizován Islámským státem. Je moc brzy, takto soudit.

Tyto útoky proběhly v USA. Jak moc je v ohrožení Evropa?

Evropa je trvale v ohrožení a to, že se podařilo zabránit některým útokům, ještě neznamená, že k nim na území Evropy nemůže dojít. Letos se první půlrok do Evropy dostalo přes 200 tisíc imigrantů a ten proud nepřestává. Zcela určitě s těmi lidmi přicházejí představitelé ISIS i jiných teroristických organizací a ty tady mohou provést cokoliv. Z tohoto pohledu je migrační politika Evropy krátkozraká.

O hrozbě teroristického útoku v Česku už dříve generál Šedivý hovořil ve Studiu Blesk:

Video  Je Česko skutečně zatím před teroristy v bezpečí? Ve Studiu Blesk odpovídal bývalý náčelník Generálního štábu AČR Jiří Šedivý.  - Zuzana Štíchová, Jan Jedlička
Video se připravuje ...

joudajoudovy ( 14. června 2016 13:34 )

uncle same, to jsme uz zazili.... sarada s dvojcaty v NY, tez byla habadura a podvod pro cely svet. jak prohlasili rodice strelce, nenavidel homosexuali a sel si neco vyresit.

prycsnima ( 13. června 2016 09:21 )

 Křesťané nedejte se.

pomoooc-hori ( 13. června 2016 08:13 )

Vog.hte to máš ještě zbytkáč?

wimr ( 13. června 2016 07:44 )

nevtírej se, já ti svou p.rdel nepůjčím, musíš říct svýmu fotrovi, stejně spolu furt š.ukáte

pavel215_klafunda ( 13. června 2016 06:51 )

Pokud někdo likviduje buseranty, je to záslužný čin.

Zobrazit celou diskusi