Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Romští uprchlíci se nechtěli hnout z fary. Katolíci v Řezně je vyhnali hladem

Autor: mb - 
12. srpna 2016
15:20

Mezi katolickou církví v německém Řezně a čtyřmi romskými rodinami z Balkánu, které nechtěly opustit církevní prostory, byla hodně napjatá situace. Romové nakonec souhlasili s tím, že prostory tamní fary vyklidí. Jenže až poté, co jim církev přestala dodávat jídlo a odřízla je i od další pomoci. Lidskoprávní organizace pomáhající běžencům církev za takovýto postup zkritizovala.

Zhruba 40 lidí převážně z Balkánu obsadilo na začátku července slavnou katedrálu v Řezně a trvali na udělení azylu. Většina z nich však nakonec ustoupila a zbylých 16 uprchlíků bylo přestěhováno do farní haly náležející farnosti sv. Jimrama v Řezně.

Těchto 16 lidí však odmítalo opustit církevní prostory poté, co vyšlo najevo, že v Německu azyl nedostanou. Čtyři romské rodiny jsou totiž ze Srbska, Makedonie a Kosova a tyto země považuje Berlín za tzv. bezpečné státy. V praxi to znamená, že lidé z těchto zemí de facto nemají šanci na udělení azylu v Německu.

Církev se proto po více než měsíčním vyjednávání rozhodla k tvrdému kroku. Přestala dodávat uprchlíkům jídlo a zakázala aktivistům rodinám pomáhat. Halu dokonce střežila policie, která nakonec zasáhla a rodiny přinutila k odchodu.

„Nehoráznost,“ zlobí se lidskoprávní organizace

Takový postup se ovšem nelíbí lidskoprávní organizaci Refugee Council, která označila rozhodnutí církve za „nehorázné“. Gotthold Streitberger z bavorské pobočky Refugee Council pak prozradil, že církev Romy nechala „vyhladovět“. Údajně hrozila ochrance, že ji propustí, pokud nezabrání přinášení jídla.

„Někteří lidé donesli jídlo, ale zaměstnanci bezpečnostní služby sdělili, že nemůže být doručeno do haly. Takže lidé nechali jídlo venku a uprchlíci poslali své děti, aby ho vyzvedly, ale tomu taky bezpečnostní služba zabránila,“ prozradil Streitberger.

Místní kněz Michael Fuchs ale situaci vidí jinak. „Normální rodiče se budou snažit své děti uchránit konfliktů a publicity, tyto děti však byly od začátku využity jako nosiči plakátů, objekty focení při demonstracích, a dokonce nám hrozili, že z dětí budou sirotci, protože se rodiče zabijí,“ vysvětlil farář, proč se církev rozhodla po více než měsíci napjatou situaci rázně ukončit.

Do Německa loni dorazilo 1,1 milionu uprchlíků převážně ze Sýrie, Iráku a Afghánistánu. Letos do Evropy dorazilo dalších 220 tisíc nových lidí. Experti navíc upozorňují na to, že přes milion uprchlíků, kteří pobývají v Německu, může nyní legálně využít práva na sloučení rodiny.