Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Hlavu knězi ve Francii uřízl dětský řezník (†19), policie ho sledovala hlídacím náramkem

Autor: shp, ČTK - 
27. července 2016
10:34

To je on – dětský řezník, který v kostele ve francouzském Saint-Étienne du Rouvray uřízl hlavu nevinnému knězi Jacquesi Hamelovi (†86). Adelu Kermicheovi bylo teprve 19 let, přesto to byl krvelačný fanatik. Policii byl známý, v minulosti se již dvakrát pokusil pláchnout do Sýrie za ISIS. Sledován byl proto hlídacím náramkem. I přesto však dokázal vraždit.

Kermiche byl v hledáčku policie jako subjekt S, tedy osoba podezřelá z napojení na teroristy. Byl proto monitorován. Jenže i jeho domácí vězení mělo bezpečnostní mezery. Měl dovolené vycházky mezi půl devátou ranní a půl jednou odpoledne. A přesně jich využil k útoku na kostel v obci Saint-Étienne du Rouvray.

Ozbrojen nožem vběhl Kermiche se svým dosud neznámým kumpánem do kostela po deváté hodině ranní a společně vykřikli: „Vy křesťané, vy nás zabíjíte!“. Zatímco druhý islamista dětského řezníka natáčel, rozkázal hrdlořez s dětskou tváří knězi Hamelovi, ať poklekne.

Poté pronesl kázání v arabštině a knězi, kterého všichni označovali za milujícího muže oddaného bohu, uřízl hlavu. Stařík se bránil, ale proti po krvi prahnoucímu mladíkovi neměl šanci. Při svém řádění teroristé napojení na ISIS zranili i farníky a jeptišky, které drželi jako rukojmí.

Po smrti faráře se islamisté obklíčení policisty rozhodli vyběhnout z kostela ven a vykřikli: „Alláh akbar!“. V tu chvíli je ale policisté zastřelili. Po akci byl dopaden třetí podezřelý ze Saint-Étienne du Rouvray, kterému je teprve šestnáct let. Podle matky Kermiche byl její syn normální.

Měl rád Rihannu a Simpsonovi

ISIS mu prý vymyl mozek. V dětství měl Kermiche rád animovaný seriál Simpsonovi a poslouchal Rihannu. Pak se v něm ale něco zlomilo. Podle vyšetřovatelů, kteří ho sledovali již od šesti let, nebyl psychicky v pořádku.

"Jsem muslim vyznávající hodnoty milosrdenství a laskavosti. Nejsem extremista," řekl Kermiche při jednom z rozhovorů s vyšetřovateli. Prohlásil také, že se modlí dvakrát denně a že kvůli ranní modlitbě nevstává. Věřící muslimové se modlí od časného ráno pětkrát denně. Kvůli pokusům o útěk do Sýrie strávil 10 měsíců ve vazební věznici.

Celu sdílel se Saúdským Arabem a seznámil se s Francouzem, který strávil 18 měsíců v oddílech Islámského státu. Své zadržení nesl těžce a vyšetřovatelům řekl, že pokusů o odchod do Sýrie lituje. 

"Mám chuť znovu žít, vrátit se k přátelům, oženit se," řekl. Soudce, který nakonec rozhodl o jeho propuštění na svobodu s kontrolou prostřednictvím elektronického náramku, své rozhodnutí zdůvodnil tím, že si dotyčný "své omyly uvědomuje", že "má ve vazbě sebevražedné tendence", že projevuje známky chutě vrátit se do společnosti a že mu v tom je jeho rodina schopná pomoci. Nyní už víme, jak to celé dopadlo...

Samo ( 28. srpna 2016 08:26 )

Konečně jeden příspěvek, který má logickou stavbu a nedá se mu nic vytknout, vše co v něm napsáno , je pravda.

Samo ( 28. srpna 2016 08:21 )

A ty máš jakou stolici, hlupáku Simeone. Podle všeho nenormální. Nenormální blb přece nemůže mít normální stolici.

paralenka ( 27. července 2016 13:49 )

Ale není! Všechno je dočasné, takže celá ranní diskuze je smazaná a je otázkou chvilky, kdy půjde i tahle do kopru.

hops.1 ( 27. července 2016 12:46 )

Je to hrozný, kretén zapráskanej to byl, chudák kněz, ale nehysterčete. Ono se to srovná . Tohle přesně ti hajzlové chtěli, aby vystrašili křesťany, nenechme se zastrašit

horak47 ( 27. července 2016 12:26 )

Nějak mi v novinách chybí výroky sluníčkářů typu Kocába,Hřebejka,Dienstbiera a jiných,kde jsou zalezlí,to už nechtějí vítat muslimy?Až budou volby,nevolme lidi jako je Sobotka a ostatní,co už léta ničí naši zem,volme takové kteří budou naši zem bránit,jako Orbán svoji zem.

Zobrazit celou diskusi