Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Policie identifikovala útočníka z kostela: Řezníkovi ve službách ISIS bylo teprve 19 let!

Autor: ČTK, lm - 
26. července 2016
22:25

Bylo mu teprve 19 let a už byl prohnilý až na kost! Jedním z džihádistů, kteří dnes na severu Francie zavraždili kněze v kostele, je teenager Adel Kermiche. Navíc vyšlo na povrch, že protiteroristická policie ho měla v evidenci, ale nebyl dosud trestaný. Totožnost druhého z atentátníků není dosud známa.

Adel Kermiche (†19) se dvakrát pod falešnou identitou pokusil dostat do Sýrie, oznámil dnes pařížský prokurátor François Molins. Po druhém pokusu o odjezd do Sýrie úřady Kermiche, zadrženého v Turecku, poslaly do vazby, kde byl až do března letošního roku.

 

Kermichovi poté vyšetřující soudce uložil domácí vězení a muž musel nosit elektronický náramek sledující jeho pohyb, který však býval několik hodin denně vypnutý. Útok se stal právě v době, kdy byl náramek deaktivovaný, prohlásil prokurátor.

Atentátníci pronikli do kostela v Saint-Étienne du Rouvray dnes po deváté ráno a drželi šest rukojmích: kněze, tři řádové sestry a dva farníky. Jedné z jeptišek se podařilo utéci a zalarmovat bezpečnostní složky. Policie se snažila s teroristy vyjednávat, řekl Molins. O útok se nemohla pokusit kvůli nevhodné pozici rukojmích. Útočníci poté vyšli z kostela se dvěma řádovými sestrami a jednou farnicí a křičeli Alláhu akbar, dodal Molins.

Jeden útočník měl na sobě falešný sebevražedný pás, druhý držel kuchyňský budík obalený alobalem a na zádech měl batoh s falešným výbušným zařízením. Policie je poté „neutralizovala“, řekl prokurátor. Podle francouzských médií policisté oba útočníky zastřelili.

Mužem zadrženým v rámci vyšetřování je podle Molinse osmnáctiletý rodák z Alžírska, mladší bratr osoby, na níž je vydán mezinárodní zatykač za odjezd do Sýrie. Tato osoba prý použila doklady na jméno Adel Kermiche.

asijo ( 27. července 2016 10:04 )

Už jen čekám,až se nějaký aktivista zeptá,zda byl útok policie přiměřený.

zkzkz ( 27. července 2016 09:42 )

zkzkz ( 27. července 2016 09:39 )

zkzkz ( 27. července 2016 09:37 )

paralenka ( 27. července 2016 09:22 )

V jedné diskuzi o tom, že místo přijímání by se uprchlíci měli rovnou střílet, jeden sluníčkář namítl, zda by byl diskutující schopen střílet i děti. Jenže jsou tohle ještě děti, když sotva dospělé podřezávají Evropany? Jsou to ještě děti, když vidíte video desetiletého kluka, jenž drží hlavu, kterou právě uříznul jinému či držící samopal nad hlavami zajatců? Nezodpovědní idi*oti nás prostřednictvím neziskovek a sluníčkářských fotek vydírají emotivními záběry. A já se sama sebe ptám: Šetřili by mé děti při takovém masakru oni??!! Začínám se měnit v bezcitnou bestii, zajímá mě jen bezpečnost naše a hlavně našich dětí!!! Proboha, politici včetně Sr*al*botky, PROBERTE SE !

Zobrazit celou diskusi